Nakon ublažavanja mjera prvi gosti posjetili i Bosansku piramidu sunca

Nakon što su u petak poslije 50 dana ponovo otvorene arheološke i turističke lokacije u Bosanskoj dolini piramida, a prvi gosti jedva dočekali ulazak u Prahistorijski kompleks tunela Ravne, ove subote, 9.maja, prve goste je dočekala i najveća piramida na svijetu, Bosanska piramida Sunca.

Ljubazni vodiči Fondacije, koji su i tokom pandemije održavali lokacije i spremno čekali povratak gostiju, ove subote su imali goste iz Visokog, ali i Sarajeva, Zavidovića, Gračanice i drugih bh.gradova.

– Danas sam prvi put imao priliku da posjetim Bosansku piramidu Sunca, iako sam se sve ove godine informisao putem audio i video zapisa, kao i sjajnih prezentacija dr. Semir Osmanagića. Imao sam veliku želju da dođem i impresioniran sam onime što sam zatekao i vidio. Od sada sam redovan posjetilac i želim vam mnogo sreće u nastavku iskopavanja, istraživanja i pronalaske novih otkrića. Ovo je nešto najbolje i najljepše što naša zemlja ima. – kazao nam je Ermin Osmanhodžić, koji je u posjet Bosanskoj dolini piramida stigao iz Zavidovića.

Na ovaj način  Bosanska piramida Sunca ponovo je otvorena, spremno dočekuje svoje goste, iako ovaj put sa nešto izmijenjenim pravilima, koja su uspostavljena od strane nadležnih institucija, a kojih se u Fondaciji pridržavaju. Na svim lokacijama postavljena su dezinfekciona sredstva, vodiči, uposlenici i saradnici se pridržavaju nošenja i upotrebe zaštitine opreme, a sve s ciljem što veće sigurnosti gostiju.