Nakon pada cijena na svjetskom tržištu, gorivo u BiH će biti jeftinije

Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih par sedmica pala je za petnaestak procenata, što je bh. distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga.

Rekao je to izvor Nezavisnih novina, odlično upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje da u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim pumpama u Hrvatskoj.

Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati da imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama. Međutim, ovdje se radi o periodu od 1520 dana kako je gorivo počelo da pojeftinjuje na svjetskom tržištu. I rafinerijske cijene već imaju ozbiljan pad, a dokaz je Hrvatska – navodi izvor.
Kako je naveo, kada su u pitanju benzinske pumpe u BiH, sve zavisi od lokacije odnosno od distributera.

Međutim, sigurno ima prostora da gorivo pojeftini pet do deset feninga. O tome nema rasprave – zaključuje naš sagovornik.
Podsjetimo, prije nekoliko dana je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio da postoje uslovi za snižavanje cijena goriva i da nema racionalnih uslova za povećanje u doglednom periodu.
Za očekivati je da poraste broj zahtjeva za pojeftinjenje od minimalno pet feninga – rekao je tada Vujanović.