Nakon dvije i po godine borbe, uskoro bi mogao biti proglašen kraj pandemije koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da bi, nakon dvije i po godine borbe s koronavirusom, uskoro mogao biti proglašen kraj pandemije. U ovoj organizaciji ističu da je epidemiološka situacija povoljna u većini zemalja. Iako se bilježi pad broja novozaraženih, apeliraju da se nastavi vakcinacija kako bi se zadržalo ovakvo stanje. I u našoj zemlji brojke idu u prilog najavama da bi pandemiji mogao doći kraj. 

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Geberjesus istakao je da sedmični broj zaraženih u svijetu konstantno pada i da se može očekivati kraj pandemije.

TEDROS ADHANOM GHEBERYESUS, ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije

“Dvije i po godine smo proveli u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela. Međutim, još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su prepreke o koje bismo se mogli spotaći ne budemo li oprezni”.

Broj novozaraženih osoba u padu je već sedmicama i u BiH, a većina građana pozitivnih na koronavirus imaju znatno blaže simptome. Mnogi i ne znaju da imaju koronu.

Dr. NINA RODIĆ VUKMIĆ, Institut za javno zdravstvo RS 

„U padu smo već odavno. Možemo reći da je epidemiološka situacija zaista stabilna i dosta povoljna. Evo na današnji dan imamo samo 16 posto pozitivnih uzoraka“.

Dr. EDNAN DRLJEVIĆ, Infektivni odjel OB “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo                                                               

„Ova bolest, ukoliko se još nastavi ovim tempom, prelazi u neku vrstu gripe ili nešto teže prehlade. Tako da ona ne pričinjava veći problem za zdravstveni sistem“.

Stručnjaci kažu da je za kraj pandemije i dalje ključna vakcinacija gdje smo potpuno podbacili kada se zna da je sa dvije doze vakcinisano manje od 30 posto, a sa tri svega 3 posto bh. građana. Iako je nabavljeno više nego dovoljno vakcina.

Ministarstvo civilnih poslova BiH

 „U Bosnu i Hercegovinu je stiglo 3.948.830 vakcina protiv COVID-19 zaraznog oboljenja. Prvu dozu primilo je 939.775 odnosno 27.61 posto, drugu 842.954 ili 24,77 posto, a treću 120.530 što je 3,54 posto građana“.

Zbog slabog odziva građana na vakcinaciju do sada je više od milion i po doza propalo, uglavnom jer im je istekao rok trajanja.

JASENKO KARAMEHIĆ, Udruga imunologa BiH                                                  

“Trebalo je više raditi sa stanovništvom da se pobjede, odnosno neutrališu antivakcinalni lobiji koji nemaju nikakvih činjenica, nikakvih argumenata. Međutim ja nisam vidio puno da je država radila na tome i eto imamo kao bumerang taj mali broj vakcinisanih i na žalost veliki broj propalih vakcina“.

Pandemija COVIDA-19, kojoj se prema svim pokazateljima nazire kraj, u protekle dvije i po godine usmrtila je više od 6,5 miliona ljudi širom svijetu. Nadamo se da ćemo joj vrlo brzo vidjeti leđa.

 

 

BHRT/ViPromo