Nakon 60 dugih godina rođene trojke u Visokom – najljepše životno iskustvo

U moru negativnih vijesti, nezaustavljivog trenda migracija lokalnog stanovništva i negativnog odnosa nataliteta i mortaliteta, jedna vijest je unijela malo optimizma i građanima Visoko dala nadu u bolje sutra.

Prema riječima starijih sugrađana, u Visokom su se posljednje trojke rodile prije 60 godina u porodici Kazija, sve do poroda mlade Samre Šišič, djevojački Hodović, koja je prije skoro dva mjeseca na svijet donijela tri prekrasna dječaka, začeta prirodnim putem; Omara, Anvara i Emina.

Vijest o rođenju trojki u Visokom odjeknula je veoma brzo ne samo u našem gradu već i u centralnom dijelu Bosne.

Samra je, kako navodi, bila van sebe kada je saznala da nosi trojke.

“Mislila da se doktor zeza kad mi je saopštio. Prvo mi je rekao da nosim dvojke i savjetovao da dođem na kontrolu za deset dana. Mi smo bili šokirani, nismo to mogli ni pomisliti. Kad smo otišli za deset dana dočekalo nas je veliko iznenađenje: doktor govori da su trojke i da nije bio siguran prošli put.  Čuli smo otkucaje srca i to je bilo to. Odmah smo se počeli pripremati i psihički i fizički i kupovati potrebne stvari za naše bebe.”

Samra se porodila na GAK-u u Sarajevu pod spinalnom anestezijom, tako da je imala priliku odmah upoznati svoje junake.

“Bili su teški po 1kg i 500g kad su se rodili. Danas imaju skoro 3kg. Nisu bili dugo u inkubatoru i to me posebno raduje. Međutim, ipak su morali biti zadržani u bolnici mjesec dana dok nisu povećali svoje kilaže.”

Kroz šalu smo upitali Samru kako može raspoznati bebe i koliko je zahtjevno brinuti se o njima, budući da muž radi.

“Meni su svi različiti i odlično ih raspoznajem. Svi me podržavaju i pomažu mi, posebno majka i svekrva. Izađem vani par sati ili odspavam kako bih napunila baterije i krenula dalje. Ne mogu se žaliti, hvala Bogu zadovoljna sam iako zna biti “zeznuto”.

Dodala je kako je potrebno skoro sat i po vremena kako bi ih sve presvukla, ali da nekada bude i jednostavnije, pa sve obavi i za pola sata.

Budući da je ova pojava veoma rijetka, ali i ogromna povlastica u vremenu kada mnogi sanjaju o roditeljstvu i na tome bezuspješno rade godinama, pitali smo Samru kakav je osjećaj biti roditelj tri dječaka i kakve su reakcije poznanika i sugrađana.

“Presretni smo, na početku smo bili previše zabrinuti kako će to sve izgledati, a sada ne bismo mogli bez njih. U suštini mi i ne znamo kako je imati jedno dijete tako da se za sve odlično organizujemo. Nekako se sve posložilo i za posao nam se otvaraju razne prilike. Nadam se da ćemo uspjeti sve iskombinovati. Ljudima je previše zanimljivo i atrakcija smo gdje god se pojavimo,” kroz smijeh govori Samra i naglašava kako joj je to veoma simpatično.

Inače, Samra i njen muž Haris su vlasnici tradicionalnog obrta “SH baby shoes” koji je kroz kratko vrijeme uspio kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Njihova osnovna djelatnost je ručna proizvodnja dječijih kožnih cipela od prirodnih materijala, ergonomski ispravnih za prve korake, ali i one koje slijede iza njih, nestašnije.

 

 

ViPromo/I.H.