Najveća džezva na svijetu obišla skoro sve kontinente

Najveća džezva na svijetu postala je na neki način zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe. Džezva je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Gdje god da se pojavi Vispakova džezva plijeni pažnju.

O najvećoj džezvi za kafu na svijetu sve se zna i sve su o njoj priče ispričane. Zna se da ju je napravio poznati sarajevski kazandžija hadži Nasir Jabučar, da je u njoj prva kafa skuhana u ljeto 2004. godine, kada je otvoren novosagrađeni Stari most u Mostaru. Te večeri u ovoj džinovskoj džezvi skuhano je i podijeljeno 650 litara kahve, za što je bilo potrebno 65 kilograma mljevene kafe, a podijeljeno je 8000 hiljada fildžana ovog napitka. Džezva je visoka 124 cm i ima prečnik osnove 95 cm, a njena zapremina je 615 litara.

Od tada, pa evo skoro 15 godina, džezva sa svojim vjernim pratiocem Seadom Čabaravdićem putuje svijetom. Tako je i ovog ramazana, na zajedničkim iftarima. Poslije iftara nastaje jagma za kafom iz najveće džezve na svijetu.

Džinovska džezva je svojevrsna atrakcija, a bosansku kafu iz najveće džezve pili su milioni ljudi širom svijeta, na mnogim manifestacijama i događajima kao što su Svjetska izložba Expo 2010 u Kini, te Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu 2014, itd.