Najbogatiji gradić u Americi: Zarađuju prosječno više od pola miliona dolara

Najbogatiji grad u Americi i ove godine je Atherton, u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji.

Ako se vozite putem, uglavnom ćete vidjeti visoke zidove i neprozirna vrata. Ipak, iza tih zidova kriju se bogataške kuće sa bazenima i teniskim terenima.

Prosječni godišnji prihod domaćinstva u ovom gradiću je veći od pola miliona dolara, a među vlasnicima kuća su brojni tehnološki bogataši i sportske zvijezde.

Već četvrtu godinu, Atherton je na vrhu liste najbogatijih američkih mjesta prema mjerenju Blumberga, javlja Biznis info. Riječ o je malim gradovima, u nekim slučajevima praktično naseljima sa minimalno 2.000 domaćinstava.

Sa prosječnim godišnjim primanjima domaćinstva od 525.000 dolara, ovo je jedini grad koji je prešao prag od pola miliona dolara.

Još dva grada iz Silicijumske doline su među prvih pet – Hillsborou na trećem mjestu i Los Altos Hills na petom.

Riječ je o još dva mjesta na “hi-tech” koridoru između San Franciska i San Hosea. Oba mjesta imaju prosječne prihode od preko 400.000 dolara.

Elain Vajt, agent za prodaju nekretnina, rekla je da mnogi stanovnici ovih gradića rade za tehnološke gigante poput Facebooka i Googlea.

Najjeftinija kuća za prodaju u Athertonu trenutno košta 2,5 miliona dolara, prema podacima agencije za nekretnine Zilov.

Brojni tehnološki milijarderi žive u ovom gradu.

Inače, na drugom mjestu najbogatijih gradova drugu godinu zaredom je Skarsdale u New yorku, koji se nalazi manje od 25 milja od Menhetna, sa prosječnim godišnjim primanjima po domaćinstvu od 452.000 dolara.

Hayat.ba