NAFAKA DOLAZI SA SVAKE STRANE: Od kako smo počeli primjenjivati ovaj savjet

Prije tri godine posjetila sam jednu jako dragu prijateljicu poslije njene udaje. Živjeli su u malom stanu blizu kuće od porodice njenog muža. Poslije toga nisam je posjećivala, ali smo bili u kontaktu preko mobitela. Pričala mi je ona svoje novosti, a isto i ja njoj. Znala sam da njihova situacija napreduje svaki dan i da je njen muž počeo neki biznis. Imala sam priliku da je posjetim još jednom, ali ovaj put je njena nova kuća bila u jednom elitnom kvartu…

Od kad sam ušla u njenu kuću samo sam govorila “Mašallah“. Iznenađena sam bila koliko je velika kuća i skup namještaj koji mogu kupiti samo bogati ljudi.

Sjeli smo i počeli pričati. Dovila sam da im Allah podari bereket u imetku i pitala sam za razlog velike promjene, a ona je rekla: “Subhanallah, htjela sam ti pričati o tome. Ja i moj muž smo prije dvije godine odlučili da ostavimo kasicu u spavaćoj sobi i svaki dan kad se probudimo da ostavimo nešto u nju, marku, dvije…deset…

Bitno da nešto ostavimo da bi bili od onih koje obuhvata hadis Allahovog poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, u kojem se kaže: ”Nema niti jednog dana u kojem osvanu robovi, a da ne dođu dva meleka, pa jedan kaže: ’Allahu, uvećaj darežljivom imetak!’ A drugi kaže: ‘Allahu, daj škrtici propast!’“ (Buharija i Muslim)

I na kraju radne sedmice moj muž otvori kasu i uzme sav novac ne znajući koliko ga ima i to podjeli kao sadaku poslije džume. Wallahi od kad smo počeli primjenjivati taj savjet, hajr i nafaka su nam dolazili sa svake strane.”

Istinu je rekao Uzvišeni: “Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti.” (El-Bekare, 245)