NACIONALNE MANJINE U BOSNI I HERCEGOVINI

Prema zvaničnim podacima u Bosni i Hercegovini egzistira sedamnaest zajednica nacionalnih manjina, i to: Albanci, Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Turci i Ukrajinci.
Posebno je interesantna skupina Čeha koja se pojavila u ovim krajevima još prije 150 godina. Prema popisu stanovništva iz 1910. godine bilo ih je 7.527, a po popisu iz 1991. bilo ih je 590.
Najbrojnije i najorganizovanije zajednice Čeha su u Banjaluci, Sarajevu, Prijedoru, Tuzli, Mostaru, Zenici, Derventi, Usori, Prnjavoru i Srpcu. 2014. godine u BiH postoje samo dva mjesta u kojima Česi čine dominantnu zajednicu: selo Mačino Brdo kod Prnjavora i Nova Ves kod Srpca.
Od priznatih Čeha u BiH najznačajnije mjesto zauzima Karlo Paržik koji je projektirao zgradu Zemaljskog muzeja, Prve gimnazije, Pravosudnu palatu (zgrada Pravnog fakulteta), Muzej grada Sarajeva (Fakultet islamskih nauka), Evangelističku crkvu (Likovna akademija), Narodno pozorište, dijelove bolničkog kompleksa Koševo, Crkvu svetog Josipa.
S ciljem njegovanja tradicije i kulture Česi su organizovali „Češku besedu“ udruženja građana na kojima se njegovao jezik, folklor, sportske, umjetničke, kulinarske i druge aktivnosti bazirane na tradiciji. /szž/