Na Ahiret preselio dugogodišnji imam MIZ Visoko, hadži Rasim ef. Hasandić

U utorak, 01.10.2019. godine, u 73. godini života na Ahiret je preselio dugogodišnji imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko, hadži Rasim efendija Hasandić.

Dženaza namaz će se klanjati u srijedu, 02.10.2019. godine, poslije ikindije namaza na mezarju Tramošnjik u Gračanici kod Visokog.

Rasim ef. Hasandić je rođen 1947. godine u Tramošnjiku kod Visokog. Nakon završene Gazi Husrev begove medrese, 1970. godine službovao je na dužnosti mama u džematu  Lješevo a kasnije i glavnog imama Medžlisa IZ Livno.

Od 1980. godine prelazi na imamsku dužnost u džemat Rosulje u Visokom u kome ostaje do penzije. Tokom imamskog rada obavljao je niz funkcija u Udruženju ilmijje IZ u BiH. Bio je predsjednik Udruženja Ilmijje odbor Visoko, predsjednik Okružnog odbora Sarajevo i član Glavnog odbora Udruženja Ilmijje. U nekoliko mandata je bio član Izvršnog odbora MIZ Visoko.

08.10. 2010. godine odlazi u zasluženu penziju. Tada je u prepunoj džamiji u Rosuljama rekao da je radostan što ga je Uzvišeni Allah odabrao da poziva ljude Njegovim riječima i riječima Njegovog Poslanika, a.s. te da je kroz imamsko djelovanje težio mladima usaditi ljubav prema islamu, da čuvaju svoju vjeru, svoj identitet i svoje korijene.

Molimo Uzvišenog Allaha da Rasim-efendiju nastani u Džennetu, a njegovoj porodici i svima koji su ožalošćeni njegovim preseljenjem podari sabri-džemil!

MEDŽLIS IZ VISOKO