Muslimani u Visokom i širom BiH obilježili Lejletu-l-Mi’radž – Noć kada je propisan namaz

Večeras (utorak 26. redžeba 1440. god. po H. / 2. aprila 2019. godine), sa akšam-namazom nastupila je mubarek noć Lejletu-l-Mi’radž.

Centralno obilježavanje ove mubarek noći u Visokom upriličeno je u Bijeloj – Šerefuddin džamiji. Ovim povodom u prisustvu velikog broja vjernika Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ Visoko, a gost predavač je bio mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa IZ Kakanj.

Noć Lejletu-l-Miradž za muslimane predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Meke do svetog hrama Al-Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od temeljnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Lejletu-l-Miradž je noć o kojoj govore i Kur'an i Hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Meke do Kudsa u Jerusalemu) i Mi'radž (uzdignuće Božjeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći.

Na Miradžu je Poslanik uzdignut na najviše nebo i boravio je u blizini Uzvišenog Gospodara, prekoračivši granicu koju nije dopušteno prekoračiti ni samim melecima.

Tu je vidio znamenja koje ljudsko oko nije vidjelo, niti će vidjeti do Sudnjeg dana.