Muftija sarajevski, dr. Enes ef. Ljevaković posjetio Medžlis Islamske zajednice Visoko

Muftija sarajevski, dr. Enes ef. Ljevaković boravio je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Visoko.

Muftija Ljevaković i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, dr. Ahmed ef. Purdić su u Pertačkoj džamiji susreli sa imamima i mualimama ovog medžlisa, koji su im predstavili aktivnosti koje provode u džematima. Kako je naglašeno, nastoje se realizovati sve aktivnosti kao i prethodnih godina, s tim što su prilagođene zvaničnim mjerama.

Kako navode, posebno je do izražaja došao rad odjela za društvenu brigu, jer je kroz njihov ramazanski projekat ove godine podijeljeno oko 1000 iftara i paketa sa namirnicama. Riječ je o projektu koji je rađen u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ, Muftijstvom sarajevskim, Crvenim polumjesecom iz Emirata i visočkim privrednicima.

Imami su u stalnom kontaktu sa džematlijama, koje povremeno i obilaze. Nastavljen je rad mekteba u online formi. Vrijedan pohvale je i rad Mreže mladih, kao i Škole hifza koja održava kontinuitet, nešto umanjenim intenzitetom i ritmom rada zbog pandemijskih okolnosti.

Mukabele se uče u svim džematima, a u nekim mukabele uče i polaznici mektebske nastave. Mukabela za žene se prenosi i online putem.

U itikafu je ovog ramazana Mahir ef. Huseinovski, imam džemata Rosulje. On je, uz nekoliko drugih imama, ovom sastanku prisustvovao online putem zoom aplikacije.

Muftija im je čestitao na predanom radu i ukazao na značaj djelovanja Islamske zajednice pri pružanju podrške i nade ljudima u ovim specifičnim okolnostima. Naglasio je kako je važno sačuvati optimizam, ali i pronaći načina za izvršavanje dužnosti u skladu sa zvaničnim mjerama i općim okolnostima.

IZ BiH – Muftijstvo sarajevsko