MUBAREK VAM LIJEPI PETAK

„Nekako mi je smetalo da vidim tako stvarnu molitvu kombiniranu s goto­vo mehaničkim pokretima tijela, pa jednoga dana upitah hadžiju, koji je nešto razumio engleski:

„Da li vi zaista vjerujete da Bog od vas očekuje da Mu iskazujete svoje po­štovanje ponovljenim pregibanjem, klečanjem i padanjem ničice na zemlju? Zar ne bi bilo bolje samo gledati u sebe i moliti Mu se u tišini svoga srca? Čemu svi ovi pokreti vašeg tijela?”

Čim sam izgovorio ove riječi, osjetio sam kajanje, jer nisam imao namjeru da povrijedim starčeve vjerske osjećaje. Ali hadžija nije izgledao ni najmanje uvrijeđen. On se nasmiješi svojim bezubim ustima i odgovori:

“Kako bi onda drukčije trebalo da robujemo Bogu? Zar On nije stvorio oboje, i dušu i tijelo, zajedno? A pošto je to tako, zar čovjek ne treba da se moli i svojim tijelom, isto kao i dušom? Čujte, reći ću vam zašto se mi muslimani molimo onako kako se molimo. Okrećemo se prema Kabi, svetom Božijem hramu u Meki, znajući da su lica svih muslimana, gdje god da su, okrenuta prema njoj u molitvi i da smo kao jedno tijelo, s Njim kao središtem naših misli. Najprije stojimo i recitiramo iz svetog Kur’ana, sjećajući se da su to Njegove riječi, koje je uputio čovjeku da bude čestit i postojan u životu. Zatim kažemo “Bog je Najveći”, podsjećajući sami sebe da niko ne zaslužuje da mu se klanja osim On; povijamo se duboko, jer Ga slavimo iznad svega i veličamo Njegovu milost i moć. Zatim padamo ničice na zemlju zato što osjećamo da smo samo prašina: ništa ispred Njega, i da je On naš Stvoritelj i Hranitelj. Zatim dižemo lica sa tla i ostajemo sjedeći, moleći da nam On oprosti naše grijehe i obdari nas Svojom milošću, vodi nas pravim putem i pruža nam zdravlje i potporu. Zatim opet padamo ničice na tle i dodirujemo prašinu svojim čelom ispred moći i slave Jedinog. Nakon toga, ostajemo sjedeći i molimo da On blagoslovi poslanika Muhammeda a.s. koji nam je donio Njegovu poruku, upravo kao što je blagoslovio i poslanike prije njega; i da blagoslovi isto tako i nas i sve one koji slijede pravu uputu; molimo Ga da nam da dobro na ovom svijetu i dobro na svijetu koji slijedi. Na kraju okrećemo glavu desno i lijevo, izgovarajući „Neka vam Bog podari mir i blagoslov” – i tako pozdravljamo sve koji su pravedni gdje god oni bili.

Upravo tako se molio i naš Poslanik a.s. i poučavao je svoje sljedbenike da se tako mole za sva vremena, kako bi se rado predali Bogu – što upravo znači islam – i tako bili u miru s Njim i sa svojom vlastitom sudbinom.”.

Odlomak iz knjige „Put u Mekku“