Međutim, proizvođači malina u BiH tvrde da i nemaju neku pomoć u plasiranju svojih proizvoda ni od Vanjskotrgovinske komore BiH, a ni ostalih državnih institucija.

Fatima Memčić, proizvođač malina, izjavila je za Faktor da nije ni pozvana na prezentaciju spomenutog istraživnja, a da se za sve mora pobrinuti sama.

– Proizvodim na 20 duluma malinu, kupinu, borovnicu… Moja firma Dinex komerc je i otkupljivač. Sve što proizvedem, otkupim sama od sebe i još otkupim bobičasto voće od 400 poljoprivrednih proizvođača iz Zeničko-dobojskog kantona. Onda sve to prodam Bosnaplodu, koji to izvozi. Dakle, niko ništa nam ne pomaže – tvrdi Memčić.

Bez obzira na to da li neko pomaže proizvođačima bobičastog voća, naša sagovornica je zadovoljna prinosima i cijenom maline.

– Pošto je cijena malina dobra, oko 6,5 maraka po kilogramu koliko nam plaća Bosnaplod, i ne obraćamo pažnju hoće li nam neko pomoći – veli Memčić.

Kako se navodi u istraživanju koje je provela Vanjskotrgovinska komora BiH, Evropska unija uvozi oko 71 posto svjetskih potreba, dok je Njemačka najveći svjetski uvoznik, a Francuska se nalazi na trećem mjestu. Njemačka većinu svojih potreba (oko 53 posto) podmiruje iz Srbije dok iz Bosne i Hercegovine uvozi samo četiri posto! Francuska također uveze većinu svojih potreba iz Srbije (oko 48 posto) dok iz Bosne i Hercegovine uveze opet samo oko četiri posto.

Dopunjujući svoje usluge, VTKBiH je sačinila listu potencijalnih kupaca na navedenim tržištima svježe i zamrznute maline. Proizvođačima je osigurala jednogodišnji pristup online platformi D&B Hoovers koja ima najveću svjetsku komercijalnu bazu podataka i sofisticiranu analitiku kako bi isporučili rješenje za pronalazak partnera i povećanje prodaje. D&B Hoovers platforma kombinira više od 265 miliona poslovnih zapisa iz 30.000 izvora u 190 zemalja, koji se svakodnevno ažuriraju, piše Faktor.