Mobilni tim volontera grada Visokog: SRETNI SMO JER POMAŽEMO SUGRAĐANIMA

Nakon što je pandemija koronavirusa pogodila i našu zemlju, veliki broj osoba javio se da volontira, te na taj način pomogne socijalno ugroženima i osobama treće životne dobi, kojima je uvedena mjera zabrane kretanja.

S ciljem da da se pomogne ugroženima, u Visokom je formiran Mobilni tim volontera koji je na usluzi građanima grada Visokog. Oni brinu da svi stanovnici Visokog kojima je pomoć potrebna budu zbrinuti.

– Volonteri grada Visokog su neformalna grupa građana koja usko sarađuje sa humanitarnim organizacijama poput Crvenog križa (CK) i Javne kuhinje – kazao je Adi Zahirović, predsjednik omladine CK Visoko i član Mobilnog tima volontera.

Dodao je da su na ideju došli na inicijativu njegovih kolega, od kojih je jedan i osnivač Javne kuhinje.

– Trenutno brojimo oko 45 registrovanih volontera, ali moram naglasiti da to nije konstantan broj, što govori o želji mladih ljudi da pomognu svojim sugrađanima u potrebi. Naš primarni zadatak je pomoć građanima iznad 65 godina u potrebama koje iziskuju njihovo napuštanje domova. Također, kroz Javnu kuhinju i CK pomažemo i socijalno ugroženima sa podjelom prehrambenih i higijenskih paketa – ističe Zahirović.

Kazao je da djeluju preventivno, te da im se građani mogu javiti na brojeve telefona ili putem stranice, a nakon zaprimljene dojave, podaci o korisniku se unose u bazu podataka, a prvi slobodan volonter kreće u rješavanje potrebe korisnika.

– Dan prolazi sa mnogo zahtjeva, nažalost postoje i pokušaji zloupotrebe. Trudimo se odgovorno shodno našim mogućnostima i kapacitetima izvršiti trijažu korisnika i odgovoriti najugroženijima. Naši volonteri nikada ne znaju u kakvom će stanju zateći korisnika, tako da imamo neočekivanih poziva i moramo biti spremni da na njih adekvatno i preventivno odgovorimo – kaže Zahirović.

Istakao je da postoje burniji i oni mirniji dani, ali zasigurno svaki završava sa srećom jer su pomogli sugrađanima.

– Osjećaj nakon pružene pomoći, ma kolika ona bila, je neopisiv. Prije svega, dokazujemo da postoje mladi koji su spremni nositi teret da bi pomogli svojim sugrađanima. Smatram da se upravo u ovakvim situacijama pokazuje solidarnost i humanost koja je zaista neprocjenjiva – zaključuje Zahirović, član Mobilnog tima volontera grada Visokog.

M.U. / Preporod.info