Mladi Visočani i dalje nižu uspjehe na polju matematike!

U Sarajevu je 30.3.2019. na Prirodno-matematičkom fakultetu održano Federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola.

U konkurenciji 1. razreda Visočanin Boris Stanković osvojio je 1. mjesto s maksimalnih 50 bodova, dok je, opet Visočanka, Naida Purišević osvojila 3. mjesto, a u konkurenciji 2. razreda Hanka Goralija je osvojila 3. mjesto.

Narednog dana, 31.3. održano je Izborno takmičenje za Balkansku matematičku olimpijadu (popularnu seniorsku “Balkanijadu”). Na tom takmičenju su se najbolji matematičari iz čitave Bosne i Hercegovine, od 1. do 4. razreda srednje škole, borili za ulazak u tim koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjoj Balkanijadi, koja će se održati krajem aprila u Moldaviji.

U najjačoj mogućoj konkurenciji Boris Stanković osvojio je izvanredno 2. mjesto i tako dobio mogućnost da po treći put brani boje države, nakon dvije juniorske, ovaj put na seniorskoj Balkanijadi. Boris je među rijetkim učenicima koji su u historiji bh. matematike uspjeli u 1. razredu pobijediti starije kolege i proći na Balkanijadu.

Briljantni visočki matematičari još jednom su opravdali nadimak “Visočka matematička sila”!