MIZ Visoko poziva na promociju monografije Svjedok turbulentnog vremena

Medžlis Islamske zajednice Visoko poziva na promociju monografije Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. koja će se održati u KC Altindag-Visoko, u petak 21. juna s početkom u 19:00 sati.

Promotori su dr. Mustafa Prljača, Midhat Čakalović (gl. Imam MIZ Visoko), Kemal Balihodžić, Haris Gorak, Izedin Šikalo i Suad Berbić. Moderator je Mušan Agović.

:::::::

Monografijom Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. je obuhvaćeno 100 pripadnika generacije, što je smatrano najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata. 

422. generacija je bila prepoznatljiva po „štrajku“ kojim se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale prema medresi. Štrajk je trajao od 11. januara do 17. marta 1972., odnosno dva mjeseca i šest dana. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućavanje kvalitetnijeg obrazovanja učenika medrese.

53 pripadnika generacije završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Generacija je podarila Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, dvojicu muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa – profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a preko 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

Pripadnici generacije bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, radili su u ministarstvima, bili su direktori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija…

Iz ove generacije dva su ambasadora, publicisti, profesori, vrsni alimi, visoko pozicionirani kadrovi u društvu itd.

U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori ova monografija imali su aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992., te u odbrani svo vrijeme trajanja agresije.

Za doprinos odbrani Bosne i Hercegovine trojica su dobitnici najvišeg vojnog priznanja “Zlatni ljiljan” i jedan dobitnik “Zlatne policijske značke”.

U odbrani od agresije na BiH svoje živote za slobodu iz ove generacije dalo je 5 šehida. Trojica su sa svojim džematlijama određeno vrijeme su proveli u logorima…