MIRZA GANIĆ ILI MIRALEM GALIJAŠEVIĆ? Izbor kandidata za novog mandatara Vlade ZDK

Zeničko-dobojski kanton trebao bi naredne sedmice dobiti kandidata za novog mandatara Vlade. U ovom momentu, saznaje Oslobođenje, dva su kandidata u igri: aktuelni kantonalni premijer Miralem Galijašević iz Zenice i bivši direktor zeničke direkcije BH Telecoma Mirza Ganić iz Visokog. Obojica su na proteklim izborima ušli u Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Prvi je predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a, a drugi predsjednik Općinskog odbora SDA Visoko. Galijašević, koji je rođen 1955. u Maglaju, diplomirani je ekonomista sa dugogodišnjom političkom karijerom, bio je premijer Vlade Kantona od 2006. do 2011. i od 2015. do 2019. godine, obnašao je funkcije kantonalnog ministra finansija i ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, a kratko je bio i predsjedavajući Skupštine ZDK-a. Ganić je rođen 1981. u Sarajevu, diplomirani je inženjer saobraćaja i komunikacija i pred zvanjem magistra tehničkih nauka. Dva puta je biran u Općinsko vijeće Visoko, jednom u kantonalnu Skupštinu i dva puta u Predstavnički dom PFBiH.

Predsjedavajućoj Skupštine Amiri Hadžić jučer do 12 sati nije stigao zahtjev za održavanje hitne sjednice Skupštine na kojoj se očekuje potvrđivanje mandatara Vlade od nove većine koju čine SDA (11 zastupnika), HDZBiH (tri), A SDA (dva), SBiH (jedan) i nezavisni zastupnik Omer Škaljo.

Očekuje se da bi već u ponedjeljak zahtjev mogao biti poslat, a sjednica održana do petka. U ZDK-u se još čeka odluka da li će i SBB ući u vlast.

M. DAJIĆ / Oslobođenje