Ministarstvo za boračka pitanja ZDK: Pomoć za nabavku udžbenika za 1.653 djece

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona okončalo je proceduru dodjele novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika za djecu branilaca, čime je u potpunosti ispoštovalo hodogram aktivnosti da se sredstva doznače roditeljima ili starateljima pred sam početak nove školske godine.

Za ovu namjenu iz budžeta ZDK su izdvojena sredstva u iznosu od 217.900 KM, a uvjete iz konkursa ispunila su 1.653 pripadnika boračke populacije.
Tako će 602 učenika osnovnih škola dobiti pomoć za nabavku udžbenika od 100 KM, a 1.051 učenik srednjih škola će dobiti po 150 KM, saopćeno je iz press službe ZDK.

Pandemija koronavirusa usložnila je realizaciju konkursne procedure, ali su problemi prevaziđeni donošenjem instrukcija koje su dostavljene nadležnim gradskim i općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu u ZDK-u.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković uputio je čestitku svim učenicima koji će 8. septembra krenuti u školu, istakavši da se kroz ovaj projekt željelo pomoći najugroženijim članovima boračke populacije da opreme djecu za školu. Pozvao je mališane da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera.

– Početak školske godine nosi sa sobom nove izazove povećanih kontakata. Uvjeren sam da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta izvršilo sve neophodne pripreme u cilju zaštite djece. Pozivam učenike da vode računa o propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama kako bi zaštitili svoje zdravlje ali i zdravlje svojih najmilijih – rekao je Čolaković.

Sredstva su jučer uplaćena na račune gradova i općina, a nadležne službe za boračko-invalidsku zaštitu su dužne da pomoć odmah doznače na račune korisnika, saopćeno je.