Ministar Jupić: Stabilna epidemiološka situacija u ZDK

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna usprkos velikom broju oboljelih osoba, ocijenio je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

– Posljednjih dana dostigli smo “plafon” i ono što nas raduje je da imamo zaravljenu krivulju i umjereno povećavanje broja oboljelih koji paralelno prati i veliki broj ljudi koji su ozdravili, tako da možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom – dodao je.

Napomenuo je da su bolnički kapaciteti i resursi dovoljni i za težu epidemiološku situaciju, ali je izrazio nadu da do toga neće doći i da polako nastupa mirnija fazu iako je i dalje najveći problem deficitaran i prilično izmoren zdravstveni kadar.

– To je problem koji se može riješiti jedino pojačanim angažmanom ljekara koji su ovom periodu radili s “200 posto kapaciteta” i koristim priliku da im zahvalim – kazao je Jupić.

Drugi evidentan problem je nedostatak testova za PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, a ministar Jupić je najavio da bi i taj problem trebao biti ubrzo riješen.

Vlada ZDK-a je osigurala sredstva za nabavku određene količine testova, a Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala njihov rad te ministar Jupić kaže da bi u narednih desetak dana trebali dobiti još 6.000 testova, što bi imalo neprocjenjiv značaj i na duži period riješilo pitanje testiranja u tom kantonu.

Vlada ZDK donijela je danas odluku kojom će se omogućiti izuzimanje, odnosno ponovnu mobilizaciju dijela prostora Javne ustanove Kantonalni zavod za medicinu rada i sportsku medicinu, u kojem je na početku pandemije bio smješten dio izolatorija za smještaj oboljelih od koronavirusa.

– U slučaju potrebe ponovo možemo zauzeti taj dio prostora za smještaj lakših pacijenata. Nadam da do toga neće doći, ali mi moramo biti spremni za svaku opciju da ovaj dosadašnji rezultat u borbi protiv pandemije ne pokvarimo – zaključio je ministar Jupić, saopćeno je iz Press službe ZDK.