Ministar Jupić: Šta se nameće kao najveći problem tokom pandemije

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK govorio je za N1 o trenutnom stanju sa raspodjelom respiratora i generalno epidemiološkoj situaciji.

“Najveći problem vremenom zbog zamaranja zdravstvenog kadra upravo postaje osoblje, mi smo praktično već šest mjeseci u punim aktivnostima s obzirom da smo imali prve slučajeve oboljelih od COVID-a 19, imali smo strategiju gdje su sve osobe oboljele bile smještane u neizostavno u zdravstvene ustanove tako da nam se tu javlja problem, s obzirom da smo mi uz sve ove probleme širanja koronavirusa ušli s relativno malim brojem zdravstvenih radnika koji trebaju da odgovore zadatku u ovom momentu, primarno mislim na epidemiologe a zatim na infektologe”, kazao je Jupić.

“Imamo osam infektologa u Kantonalnoj bolnici Zenica i nekih 12 anesteziologa, ali ti ljudi povećanim aktivnostima i sa dvjesto posto radnih kapaciteta drže situaciju pod kontrolom. Mi u ZDK imamo još uvijek prilično dobre rezultate koji su u samom svjetskom vrhu”, dodao je.

“Što se tiče respiratora koji su nabaljeni preko FUCZ, mi smo ispoštovali njihov zahtjev da dostavimo neki broj respiratora koji bi nama bio neophodan u ZDK i mi smo se trudili da to otprilike prati broj stanovnika, onoliko koliko bi nam prema broju stanovnika pripadalo, to bi bilo nekih 20 respiratora. Mi smo tražili 25, s obzirom da smo u ranijim raspodjelama nešto malo lošije prolazili, pa bi se na ovaj način to iskompenziralo”, ističe Jupić.

“Prednost ovih respiratora prema onome što smo saznali leži u činjenici da se oni mogu koristiti i kao transportni respiratori a s obzirom na razuđenost ZDK, na udaljenost pojedinih domova zdravlja, na duže transporte pacijenata do Urgentnog bloka ili odjela Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, ti respiratori bi našli svoje mjesto, svoju ulogu u tretiranju ovih pacijenata, mogli bi se dobro iskoristiti kako u Kantonalnoj bolnici i Općoj bolnici Tešanj, tako i u službama Hitne pomoći u ZDK i ja se nadam evo koristim i ovu priliku da još jednom podsjetim sve na te respiratore i potrebu, kada su već nabavaljeni, kada su već plaćeni da se stave u funkciju i da budu od koristi našim osiguranicima, odnosno stanovnicima ZDK”, zaključio je.

N1