MIGINGO / KENIJA: Najnaseljenije ostrvo na svijetu

Migingo u afričkom Viktorijinu jezeru smatra se jednim od najnaseljenijih ostrva na svijetu. Na otprilike 2000 kvadratnih metara živi oko hiljadu stanovnika.

Ovo ostrvo pokrenulo je sukob između Kenije i Ugande jer ga obje zemlje smatraju svojim vlasništvom, iako geografski pripada teritoriju Kenije.

Pretpostavlja se da su dva kenijska ribara Dalmas Tembo i George Kibebe bili prvi stanovnici ovoga ostrva. Navodno su ga nastanili 1991. godine, iako je bio prekriven korovom, a po njemu su puzale mnogobrojne zmije.

S obzirom na to da u vodama oko Miginga ima mnogo riba, na njega su s vremenom preselili i ribari iz drugih afričkih zemalja poput Tanzanije.

Kuće se doslovno nalaze jedna na drugoj, a osim jednostavnih nastambi, na ostrvu se nalaze četiri kafića, javna kuća i apoteka.

Najinteresantnije od svega je da se tik do Miginga nalazi se veće ostrvo Usingo, koje je skoro nenaseljeno. Stanovnici Miginga ne žele tamo živjeti jer je podložno čestim napadima pirata koji haraju ovim najvećim tropskim jezerom na svijetu.