Meldina Ugarak: Koštalo me i koštat će, ali ću se i dalje boriti za one kojima je pomoć neophodna!

Aktuelna zastupnica u Skupštini ZDK, članica SBB BIH i nositeljica liste za Parlament FBIH, Meldina Ugarak, odgovorila je na naša pitanja i otkrila do sada nepoznate informacije o sebi, svojoj porodici, karijeri, ali i planovima u budućnosti.

 

Početak razgovora iskoristili smo za predstavljanje gđe.Ugarak…

Meldina Ugarak je rođena 1982. godine, magistrica je menadžmenta i tri mandata zaredom je zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Fakultet je završila na Internacionalnom Islamskom Univerzitetu u Maleziji te je stekla zvanje diplomiranog komunikologa, a neposredno nakon toga, po završetku magistarskog studija, stekla je i zvanje magistra menadžmenta. Aktivno radi na doktoratu iz oblasti Ljudskih resursa. Meldina je supruga i majka dva sina.

-Obnašala je četverogodišnju direktorsku poziciju u Javnoj ustanovi Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK i veliki dio svog radnog vijeka, svim srcem, iskreno, pružala je pomoć onima kojima je najpotrebnija. Trenutno je uposlenica ove Javne ustanove. Nerijetko naglašava: “Osobe s intelektualnim teškoćama u razvoju su iskrene, pune ljubavi i potpuno nesebične!“  

– Kako kazuju njeni sugrađani, nemoguće je ne opaziti Meldinu dok u slobodno vrijeme (što je rijetkost) prolazi kroz grad, zajedno sa njenom prepoznatljivom energijom, osmijehom i toplim pozdravom. Dodaju da je „dobar insan“ koji u svakom trenutku pomaže svojoj rodbini, prijateljima, poznanicima i sugrađanima.

Jedina je političarka koja se do 2020.godine, a možda i do danas, odrekla članstva u dvije skupštinske komisije te ih ustupila mladima kako bi imali priliku osnažiti svoj intelekt, raspravljati o zakonima, imati dobru praksu, a i nešto zaraditi.

 

 

Obnašali ste dužnost direktorice JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, a sada ste uposlenica Centra. Svoje stečeno znanje i životno iskustvo godinama koristite u pomaganju drugima, te radu sa djecom i mladima sa poteškoćama. Koje biste projekte izdvojili kao važne i posebno drage?

 

Smatram da su djeca i odrasli sa intelektualnim teškoćama itekako vrijedni naše pažnje i trebamo im nesebično, svakodnevno pružati ljubav. Tokom svih ovih godina rada sa tom dragom djecom i odraslima spoznala sam sebe i otkrila svrhu ljudskog postojanja. Daruj, budi insan i pomozi, tek tada ćeš biti zadovoljan samim sobom! Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama zahvaljujući zavidnim rezultatima postala je jedna od najprepoznatljivijih institucija u BiH. Za veoma kratko vrijeme, kada sam bila direktorica Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, zajedno sa svojim kolegama, napravila sam sistemsko rješenje za ovu populaciju koje može biti rješenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mnogi su projekti na koje sam ponosna, nemoguće ih je sve spomenuti, a posebno dragi su mi oni koji su omogućili proces inkluzije djece i odraslih i koji su im pružili prostor za zbližavanje sa društvom. Kroz te projekte naši korisnici su dokazali da mogu ostvariti sve što požele uz pomoć, podršku i razumijevanje svoje okoline. Ovim putem izdvajam Inicijativu da se za izradu pozivnica i čestitki, koje se oficijelno šalju u ime Kantona, angažuje JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK.

 

 

Da li ste, kroz svoj politički angažman, kao zastupnica, pomogli rješavanju nekih problema osoba sa poteškoćama?

Apsolutno. Zahvaljujući politici uspjela sam riješiti mnoge probleme, ali nažalost, dosta je prepreka na kojima se i dalje mora aktivno raditi, a najveće su finansijske prirode. Posebno bih istakla projekte:

 

„Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE

„Škole stonog tenisa za osobe sa posebnim potrebama”.

“Inkluzivni tvoj i moj muzej”.

“Dječija nedjelja”

 

Možda je manje poznato i da ste bili uspješna i proslavljena sportistkinja, a sada ste podrška mladim sportistima. Možete li nam reći nešto više o tome?

Aktivno se bavim sportom i danas. Ostvarila sam mnogobrojne rezultate na evropskim i svjetskim takmičenjima u oblasti taekwondo-a. Najuspješnija sportiskinja grada Visokog bila sam pet puta zaredom. Pored toga, izabrana sam i za najbolju sportašicu Malezije za 2005. godinu te sam postala balkanska prvakinja u ovoj oblasti, što predstavlja historijski uspjeh za BiH. Ključna je podrška mladim sportistima ukoliko razmišljamo o njihovom ostanku u matičnoj zemlji. Kroz organizaciju različitih manifestacija, finansijsku pomoć sportistima i prenošenje stečenog znanja i iskustva u toj oblasti uveliko možemo doprinijeti razvoju sporta. Ta potreba mora biti prepoznata na svim nivoima vlasti ako ozbiljno želimo raditi na zadržavanju naših talentiranih sportista.

 

Jedna ste od najaktivnijih zastupnica u trenutnom sazivu Skupštine ZDK. Da li ste zadovoljni svojim radom i koje biste inicijative izdvojili?

Istina je da sam jedna od najaktivnijih zastupnica. Opet pitanje da izdvajam nešto. Svaka moja inicijativa mi je jednako bitna. Kako sam treći mandat zastupnica u skupštini Zeničko dobojskog kantona ima ih mnogo pa ako bi morala nešto izdvojiti to je Inicijativa da se za izradu pozivnica i čestitki, koje se oficijelno šalju u ime Kantona, angažuje JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK.

To je još jedan primjer koliko živim svoj posao i koliko su mi bitna sva ta djeca.

 

 

Kada ste ušli u politiku i zbog čega?

Iskreno govoreći, u politiku sam ušla iz revolta jer poslije studija nisam bila u mogućnosti da obavim ni pripravnički staž. Pripadnici političkih opcija nudili su mi članstvo u zamjenu za stručno osposobljavanje i ja sam to izričito odbijala.  S tim u vezi, željela sam na svoj način graditi profesionalnu karijeru, stoga sam odlučila biti član Osnivačke skupštine Saveza za bolju budućnost BIH 2009., u kojem i danas djelujem. Prepoznala sam poštenje u radu članova Saveza, pa sam nedugo nakon pristupanja stranci bila kandidat za Skupštinu ZDK-a na općim izborima 2010.godine. Zbog svoje prepoznatljivosti nakon vrhunskih sportskih rezultata građani su mi ukazali povjerenje, a rezultat njihove volje su moja tri mandata na poziciji zastupnice u Skupštini ZDK-a. Moj cilj je bio pomoći građanima, biti njihov glas u skupštinskoj klupi. Sva tri svoja mandata osluškujem građane, pokušavam riješiti njihove probleme i tako će uvijek biti.

 

Koliko je teško, u današnje vrijeme, biti žena u politici?

Današnju demokratiju ne možemo ni zamisliti bez takozvane ravnopravnosti žena i muškaraca – kako u politici, tako i u svim drugim društvenim sferama. Naravno, ta ravnopravnost u praksi ne postoji, ali danas barem imamo pravo glasa i mogućnost, koliko god mala bila, sudjelovati u politici.

 

Iako je situacija u odnosu na prošla stoljeća otišla dosta na bolje, žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u politici, a borba protiv njihove niske zastupljenosti još traje.

 

Nositeljica ste liste za Parlament FBiH. Na čemu će biti, ukoliko dobijete povjerenje birača, fokus Vašeg daljeg političkog angažmana?

Ja sam svoj program definisala još davno, moji rezultati su mjerljivi i održivi, a ustrajnost u ciljevima je jedna od mojih karakteristika za koju je zaslužan sport, tj. moje dugogodišnje sportsko djelovanje. Fokus moje političke borbe je unapređenje socijalne politike – jednakopravnost svih građana te dostojanstven život porodica i osoba s poteškoćama, osnaživanje perspektivnih  i mladih osoba kroz obrazovanje i sport te kontinuirano ukazivanje na nepravilnosti i loše politike svih učesnika u procesima odlučivanja. Optimista sam i uvijek se nadam najboljem ishodu koji će unijeti pozitivne promjene i napredak našim Bosancima i Hercegovcima.

 

 

Naša riječ/ViPromo