Medžlis Islamske Zajednice Visoko: SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Poštovane džematlije,

Obzirom na vanredne okolnosti koje ovih dana proživljavamo, pozivamo da se krajnje odgovorno ponašamo kada je u pitanju zaštita zdravlja, kao i da poduzmemo sve potrebne mjere kako ne bi na bilo koji način ugrozili zdravlje ljudi u sredinama u kojima živimo.

Poznato nam je da su državne vlasti propisale preventivne mjere kojih smo se obavezni pridržavati kada je u pitanju zaštita od korona virusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, poštivajući naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i Vijeća muftija, donio je odluku da se do daljnjeg obustavlja obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma namaz. Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena. Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima. Radi kontinuiteta, džumu namaz će obavljati u džamiji samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora, a džematlije će u tom vremenu u svojim domovima obaviti podne namaz.

Posebno se obraćamo našim džematlijama koji su u vrijeme pojave epidemije bili van domovine, da se drže propisanih mjera nadležnih organa o obaveznoj izolaciji. Napominjemo da kršenje ovih odredbi predstavlja krivično djelo, a džematlije dovodi u opasnost zaraze od virusa.

Imami su obavezni pridržavati se odredbi zakona, kao i fetve Vijeća muftija i instrukcije Reisu-l-uleme IZ u BiH, koji nam daju smjernice kako se ponašati u ovim vanrednim okolnostim.

S tim u vezi Izvršni odbor Medžlisa IZ Visoko oštro osuđuje verbalne napade i uvrede koje su na društvenim mrežama upućene na račun nekih imama koji su napadnuti i verbalno vrijeđani samo zbog toga što su među prvima izrazili zabrinutost, te slijedili naredbe nadležnih državnih organa i Rijaseta Islamske zajednice kada je u pitanju prevencija širenja zaraze. Također apelujemo na predstavnike određenih političkih partija da ne koriste ovu situaciju za međusobno razračunavanje, da se s obzirom na ozbiljnost situacije ponašaju odgovorno prema građanima, te da budu primjer poštivanja zakona u ovim teškim vremenima.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske Zajednice Visoko