Medresa “Osman ef. Redžović” među najorganizovanijima u BiH

Vrijeme pandemije koronavirusa, zbog koje su obustavljeni brojni procesi u našoj državi, donijelo je nove izazove za kompletan obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini, zbog hitnog prekida nastave koji je nastupio tokom prošle sedmice. Ipak, zahvaljujući dovitljivosti uprava brojnih obrazovnih ustanova nastava je vrlo brzo uspostavljena, zahvaljujući tehnologiji koja to omogućava, a jedan od najboljih primjera online nastave stiže nam iz Medrese “Osman ef. Redžović” u Visokom.

Dok se većina škola našla u procijepu između konvencionalnog i online održavanja nastave, učenici u ovoj školi već od danas, zahvaljujući tehnologiji koju škola posjeduje i ažurnosti uprave, nastavu prate u realnom vremenu, ovog puta iz svojih domova.

“Medresa je u srijedu popodne raspustila svoje đake kući, kao i sve druge škole i već od srijede smo počeli vrlo intenzivno raditi na pronalaženju optimalnog rješenja za realizaciju nastave u novonastalim uvjetima, čak i prije nego je došla zvanična instrukcija iz ministarstva. Željeli smo, ustvari, da pronađemo način na koji bismo đake i profesore održali u kontaktu u ovom teškom periodu. Nismo bili zadovoljni nekim standardnim rješenjima, kao što je Google Classroom, jer ona nisu koncipirana kao zamjena za konvencionalnu nastavu, nego kao njena dopuna, za dijeljenje nekih digitalnih nastavnih sadržaja, te smo tražili druga rješenja”, kazao je za naš portal direktor Medrese “Osman ef. Redžović” Dženan Handžić.

Vrlo skoro, uz pomoć svih tehnoloških dostignuća današnjice, učenici ove škole dobili su mogućnost da nastavu prate baš kao da sjede u svojim učionicama. Pametne table, koje ova škola posjeduje već neko vrijeme, dobile su svoju potpunu funkciju od ponedjeljka ujutro, a uz pomoć aplikacije Cisco Webex Meetings profesor je u domu svakog učenika.

“Nakon kraćeg istraživanja otkrili smo platformu koja inače služi za konferencijske pozive, to je Cisco Webex Meetings. Onda smo od srijede vrlo naporno radili, uspostavili smo po jednu virtuelnu prostoriju za sastanke za svako od odjeljenja. Radili smo na tome da dodamo sve đake u te prostorije zaključno sa ponedjeljkom ujutro. Od jutros od 9 sati nastava je počela redovno, po rasporedu od ponedjeljka. Cisco Webex Meetings platforma nudi audio i video stream u realnom vremenu. Mi odranije imamo sve učionice opremljene pametnim tablama, a budući da postoji mogućnost dijeljenja ekrana onda profesor može pisati na pametnoj tabli, da to svi đaci prate u realnom vremenu i hvala Bogu, uz neke minimalne probleme, od jutros se nastava odvija uživo”, zaključio je direktor Handžić za naš portal.

Na ovaj način, učenici neće imati problema po završetku vanredne epidemiološke situacije u našoj zemlji, te je uprava ove škole na sjajan način odgovorila zadatku da učenicima obezbijedi nesmetane uslove za praćenje nastave. A kako izgleda jedan dan u online učionici visočke Medrese “Osman ef. Redžović” pogledajte u nastavku: