Mediteranska ishrana odlična zaštita od sunca

Mediteransku ishranu sačinjava velika količina povrća, tako da ukoliko želite da se hranite na ovaj način, na vašem meniju u svakom obroku treba da se nađe što više povrća, paradajz, brokule, špinat, mrkva, kelj, luk, krastavice.

Voće bi također trebalo često konzumirati, kao i ribu i maslinovo ulje. Slatkiši, crvena mesa i gazirana pića se trebaju izbjegavati.

Svježe voće kao što su banane, smokve, hurme, grožđe, dinje imaju blagotovorno dejstvo za organizam.

Doktorica Doris Dej sa njujorškog Univerziteta Langone Medical Center objasnila je zašto je mediteranska ishrana najbolja za zaštitu od sunca.

– Jedna od najzdravijih na svijetu, ova ishrana zapravo će ti osigurati mladenački sjaj kože, dovoljnu vlažnost bez potrebe za uzimanjem dodatnih suplemenata –  kazala je doktorica.

Ona je istakla da ovakav način ishrane ima vieštruku korist za zdravlje, ali i elestičnost kože.

– Hrana zastupljena u mediteranskoj ishrani sadrži antioksidanse, sadrži vitamine, minerale i fitonutrijente i može nadoknaditi štetne učinke UV zračenja time što povećava prirodnu odbranu vaše kože – kazala je Dej.

Doktorica je naglasila da konzumiranje hrane bogate antioksidansima nije zamjena za svakodnevno nošenje kreme za sunčanja i da prejedanje maslinama ne može zaštiti kožu od negativnih posljedica izloženosti UV zračenju.