Matura 25. generacije Medrese “Osman ef. Redžović” u vanrednim okolnostima


Foto: Prethodna generacija maturanata Medrese “Osman ef. Redžović”

U Medresi “Osman ef. Redžović” danas svoje četverogodišnje školovanje završava 25. generacija maturanata.

U normalnim okolnostima, uoči posljednjeg nastavnog dana, organizira se svečani defile i matursko veče. Odaberu se maturske haljine i odijela, maturanti se fotografišu za pano koji krasi prostorije Medrese i priprema se maturalna ekskurzija.

Noć prije svečanog defilea, organizira se Noć Kur'ana, u kojoj naši maturanti i maturantice uče Kur'an, ilahije, recituju i na kraju dovom zahvale Allahu na završetku jedne životne priče, i zamole Ga za bereket i pravi put u nastavku školovanja i njihovih života.

U subotu, 11. aprila 2020. godine, trebala je biti svečana akademija i promocija naših maturanata, kada im njihovi razrednici i odgajatelji dodjeljuju diplome, pohvale i priznanja.

Ove godine sve je drugačije.

Umjesto tekbira na posljednjim časovima, uče se online, od kuće. Umjesto školskog zvona, kraj nastave označi ono telefonsko. Umjesto fotografiranja za školski pano, fotografirali su svoje zadaće.

Umjesto maturske večeri i svečanog defilea, naši su maturanti danas su defilirali kroz Medresu, dolazeći po svoje stvari. Knjige, odjeću i obuću, sa sve maskama i rukavicama, poštujući socijalnu distancu.

Ostavili su to, pomalo i nesvjesno za ovaj dan, jer kada su 11. marta napuštali kompleks Medrese, nadali su se da će se vratiti po posljednje ocjene i bratske zagrljaje.

Nažalost, trenutna situacija i upute nadležnih organa ne dozvoljavaju ni da se rukuju. Njihovi razrednici i odgajatelji, profesori Muhamed Mušinbegović, hafiz Haris Delić, mr. Amela Šahinović i hafiza Adisa Aganhodžić putem Cisco Webex Meetings platforme govore im kako se treba strpiti, da će i ovo proći, i da će, ako Bog da, biti prilike da se makar uslikaju zajedno, u novim odijelima i haljinama.

Danas su u Kampusu Medrese trebali biti roditelji, braća, sestre i prijatelji naših maturanata. Danas su se na Čajangradu trebale praviti najljepše fotografije, one koje će obarati lične rekorde u lajkovima na društvenim mrežama.

Danas je na Čajangradu trebao biti jedan od onih najsretnijih dana u toku čitave godine. Večeras je u Visokom trebao biti defile maturanata. Naša parada ponosa, znanja i morala.

Pišem ovo, i tužan i sretan. Tužan što se ovako završava školovanje jedne naše generacije. Generacije kojoj sam bio odgajatelj u prvom razredu, istovremeno sretan što zajednici darujemo čestite i odgojene momke i djevojke, koji će, ako Bog da, biti ponos svojim roditeljima, njihovim profesorima i Islamskoj zajednici.

Sretan sam i što smo prihvatili i primijenili sve upute i preporuke, kako Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, tako i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Ponosan na naše učenike i profesore koji su bili savjesni i odgovorni, i još uvijek su, u obavljanju zadataka i poslova u vanrednim okolnostima.

I ovo će, ako Bog da, proći!

Dženan Rezaković / Preporod.info