Matera, grad u Italiji koji zatvara svoja vrata turistima

Da su Italijani poznati po kršenju pravila govori i činjenica da postoji jedan mali grad na jugu Italije koji, vjerovali ili ne, ne želi turiste.

Smješten na jugu Italije, Matera je grad u  istoimenoj pokrajini u regiji Bazilikata, to je pravi biser za ljubitelje putovanja i otkrivanja manje poznatih turističkih destinacija sa vrlo dramatičnim i uzbudljivim pejzažom.

Matera ima oko 60.000 stanovnika, i mnogi mještani žive u kućama svojih predaka koje su napravljene prije više od 9.000 godina, dok  piktoreskni krajolik u jedinstvenom antičkom gradu ostavlja bez daha. Boravak u ovom gradu je pravo osvježenje.

Međutim, postoji jedna stvar koja ne ide u prilog turistima. Gradonačelnik ovog grada je na iznenađenje svih izjavio da ne želi turiste u svom gradu, jer turisti negativno utiču na historiju grada i njegov antički duh.

Zbog toga posjetioci Matere moraju kupiti propusnice po cijeni od 19 eura sa kojim postaju privremeni stanovnici u kulturološkoj posjeti gradu. Njihova obaveza je da ostave neki svoj lični predmet, od kojih će grad napraviti izložbu na kraju godine.

Matera je od 1993. godine na UNESCO listi zaštićene svjetske kulturne baštine.