MASOVNI ODLAZAK: Njemačka traži radnike, bh. građanima vrata širom otvorena

Stručnjaci i za narednu godinu prognoziraju masovan odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine. U prilog tome ide i izmjena njemačkog zakona, koja stupa na snagu 1. marta.

Novi zakon olakšat će ulazak u Njemačku te radna mjesta i onima koji čak i nemaju dokumente Evropske unije.

– Ovo je Njemačka, istražite svoju budućnost – navodi se na stranici Make-in-germany.ba, koja je pokrenuta upravo zbog novog zakona kako bi se novi radnici ranije upoznali s onim što ih očekuje.

Već u samom opisu na web-stranici vidljivo je da Nijemci ciljaju na stručnjake iz područja inžinjerstva, informacijskih tehnologija, prirodnih nauka i iz područja tehnike.

Objavljeno je da je upražnjeno čak 3.900 radnih mjesta koja mogu biti zanimljiva radnicima iz Bosne i Hercegovine, te je ponuđeno pregršt informacija, od opisa posla, grada, koja su zanimanja tražena, kolike su plaće…

Koliko Nijemci vape za radnicima i šta sve čine da ih privuku, govori i podatak da je otvorena i telefonska linija preko koje se mogu dobiti sve potrebne informacije, odnosno privatno savjetovalište na njemačkom ili engleskom jeziku.

Sve ovo ima za cilj da Njemačka izbjegne ekonomski kolaps i održi ekonomiju, koja je u opasnosti zbog nedostatka radika.

Zahvaljujući novom zakonu, od 1. marta brže će ići priznavanje diploma, kao i izdavanje viza za useljavanje u konzularnim predstavništvima.