MALI TRIKOVI kako se brzinski rashladiti po velikim vrućinama

Želite li ovo ljeto preživjeti toplinske valove, koristite ove trikove! Uzmite malo leda iz zamrzivača i stavite tamo gdje su krvne žile najbliže površini kože. To uključuje zapešće, vrat i prsa. Ovako će se temperatura krvi malo spustiti pa će i vama biti ugodnije.

Također, svi znamo da je piti vodu apsolutno najvažnije. No čini se da kokosova voda može biti i puno bolja jer hladi brže od vode. Ljubitelji čaja, ne strepite, postoji i trik za vas.

Napravite čaj od mente. Menta je poznata po efektu hlađenja, a isto tako će zadovoljiti žeđ. Za one koji imaju ventilator, dobar je trik i da stavite zatvorenu bocu punu hladne vode ispred ventilatora koji će je lagano raspršivati.

Možete i namočiti dvije plahte u hladnoj vodi i njima se pokriti. Hlađenje stopala u lavoru u mlakoj ili hladnijoj vodi također pomaže ako baš jako zagrije.

Ako ste vani po ekstremnim vrućinama, primijenite jedan od ovih načina. Osigurat će vam željeno osvježenje i ciljano rashladiti tijelo hladeći senzore za regulaciju temperature.

– Napunite vodom bočicu s raspršivačem. Namjestite sprej na željenu jačinu i vlažite otkrivene dijelove tijela svako malo.

– Držite stražnji dio vrata zaštićen, bilo da ste u hladu ili šeširom ili kapom s dugim stražnjim dijelom. Senzori za kontrolu temperature su u tom području pa hlađenje tog dijela znači i hlađenje ostatka tijela.

– Držite vrećicu s ledom ili bilo šta ledeno iza glave.

– Smočite kosu, cijelu ili je samo lagano nakvasite, zavisno od toga koliko vam je vruće. Isparavanje vode će ohladiti glavu.

– Namočite lagano šešir ili kapu i stavite na glavu.

– Namočite rukave na košulji. Kako vjetar puhne tako će vas hladiti.

– Često hladite i stopala vodom. Nošenje tanke obuće ljeti često dovodi i do pregrijavanja stopala. Možete namočiti i čarape pa i na taj način ohladiti noge.

– Rashladit će vas i ako pokvasite zglobove na rukama. Radite to svakih sat vremena. To će sniziti temperaturu tijela.

– Istuširajte se hladnom vodom prije izlaska.

– Idite na kupanje na bazen ili na more.

– Pijte više vode, svako malo.

Izvor: 24.sata.hr