Majstor Vehab Halilović ponovo na svom starom mjestu

Majstor čibučar Vehab Halilović i ove godine, nakon dvije godine pauze, ispred Muzeja prezentira tradicionalni način izrade i predmete od drveta iz Goduše!

Višestoljetna tradicija i umijeće izrade rukotvorina od drveta u Goduši prenosila se s koljena na koljeno i sačuvala sve do danas. O tome svjedoči majstor Vehab koji tradicionalno, dugi niz godina, uspješno predstavlja ovaj zanat ne samo u Visokom i Bosni i Hercegovini nego i izvan BiH.

U rukotvorine goduškog kraja spada izrada čibuka, svirala – dvojnica i frula, i ostalih drvenih predmeta koji pored estetske imaju i upotrebnu vrijednost. Iako se radi o različitim predmetima u svakodnevnom žargonu svi se majstori zovu “čibučari”!

Visoko je od davnina poznato po preradi i izradi predmeta od kože i trgovini, a manje je poznato da se ljudi iz Goduše kod Visokog već stoljećima bave izradom tradicionalnih rukotvorina od drveta koje su poznate i mogu se kupiti u Bosni i Hercegovini ali i regionu.

U cilju očuvanja tradicije i afirmacije ovog zanata u Goduši je napravljen objekat etno radionice/etno sobe gdje posjetioci mogu pogledati i kupiti proizvode i pratiti proces njihovog nastanka na tradicionalan način u izvođenju majstora Vehaba!

 

Zavičajni muzej Visoko/ViPromo