Magazin “Start” o Visokom 2003. godine (V DIO)

Prije šesnaest godina Almir Panjeta je pravio reportažu o Visokom. Pa da se prisjetimo i njegovih zapisa o Visokom.

START U VISOKOM (V DIO)

U Visokom postoji i pravoslavna crkva, a ono čime se svi, bez obzira na nacionalnost, ponose, jeste Franjevačka gimnazija. Franjevci su 1697. bili prisiljeni napustiti Visoko, ali su se dva stoljeća kasnije, 1900., ponovno vratili u Visoko. Tu su podigli i zgradu Gimnazije koja je nije radila samo od 1946. do 1948. godine. U Milama je bilo krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva. Osim žute table s desne strane ceste i nekoliko zidina, ništa više ne ukazuje da se radi o mjestu koje je temelj bosanske državotvornosti.

Na ovom mjestu je 1377. godine krunisan, a kasnije i pokopan, Tvrtko I Kotromanić, a 1444. godine krunisan je i Stjepan Tomaš. Na tom mjestu okupljalo se državno vijeće. Ban Stjepan II Kotromanić pokopan je tu 1353. godine. Sada se na tom mjestu nalaze nekoliko zidina i ostaci stare kaldrme kojom su nekada šetali kraljevi. Očuvanje baštine nam i nije jača strana…

Šestmilijarditi stanovnik Zemlje

Svi su čuli za Adnana Mevića. Ujedinjeni narodi odlučili su da prvo dijete koje se rodi 12. oktobra 1999. godine proglase šestmilijarditim stanovnikom svijeta. Sarajevo je ponovo bilo u centru svjetskog interesovanja i u 12:02 rodio se mali Adnan Mević, čiji su roditelji Jasmin i Fatima iz Visokog. Došao je Kofi Anan, generalni sekretar UN-a, sve su propratili mediji, a Mevići su, s obzirom na njihovu tešku materijalnu situaciju, dobili hrpu obećanja. Malom Adnanu, kojem su sada gotovo četiri godine, otac Jasmin kupio je plastični kalašnjikov na vašaru.

– Kada se Adnan rodio, bilo je raznih obećanja, do kojih je najviše držala Gradska uprava Sarajeva, i hvala im. Sada se bolje živi, radim u Gradskom kinu u kotlovnici, dobili smo i smještaj. Žena ne radi, a ja se nadam da će se meni popraviti plata ili da ću naći neki plaćeniji posao – priča nam Jasmin, dok se mali Adnan igra oko nas sa svojim kalašnjikovom. Dječak je živahan i zdrav, a njegovi roditelji vjeruju da će moći obezbijediti normalno djetinjstvo za šestmilijarditog stanovnika Zemlje.

Institut sevdaha Omera Pobrića

U naselju Mulići pored Visokog djeluje Institut sevdaha Omera Pobrića. Zatekli smo ga usred odmora.

– Napravio sam sebi ovdje izvrstan ambijent za rad. Sam sam i slobodan. Upravo sam izašao iz studija gdje sam snimao harmoniku za jednu pjesmu, malo odmorim, pa malo radim i sve tako – priča nam Pobrić koji je većinu svog života posvetio sevdalinkama. Trenutno priprema CD Banjolučki sevdah u vremenu na kojem će gostovati brojni interpretatori sevdalinke. Također snima albume i desetogodišnjoj Amili Golub te petnaestogodišnjoj Lejli Hamzić.

– Cilj mi je očuvati sevdalinku u njenom izvornom obliku. Dolazili su mi iz Mostar sevdah reuniona, nudili da radimo sevdalinku na moderniji način, ali ja to ne želim. Pokrenuo sam sevdalinku iz ležišta, ali ne previše, i tako želim da ostane – kaže Pobrić. Odnedavno ima i najstariji snimak sevdalinke Snijeg pade, koju izvodi Mustafa Sudžuka. Snimak je načinjen 1907. Godine, a Institutu ga je poslao Finac Risto Penaven koji proučava sevdalinku.

Srećemo i profesora Šečerovića, najpoznatijeg visočkog matematičara. Tvrde da kome je god Fuad Šečerović predavao matematiku u školi, taj je mogao otići gdje je htio i biti najbolji u matematici. Uz matematiku, voli praviti i predmete od drveta, a nedavno je završio drvenu pozlaćenu figuricu Huge, lika iz TV-igrice.

Kraj

Magazin “Start” o Visokom 2003. godine (I DIO)

Magazin “Start” o Visokom 2003. godine (II DIO)

Magazin “Start” o Visokom 2003. godine (III DIO)

Magazin “Start” o Visokom 2003. godine (IV DIO)