Ljepote Omana: Zelena planina prekrivena neodoljivim mirisnim ružama

Jebel Akhdar – Zelena planina, jedna je od najspektakularnijih planina smještenih u planini Al Hajar u regiji Al Dakhliya u Omanu. Iako je uglavnom stjenovita i prekrivena kamenjem, planina je dovoljno vlažna zbog čega je idealna za poljoprivredu.

Planinu naseljavaju omanska plemena zvana “Al Riyami”, koja su svoj život izgradila gradnjom sela i uzgojem i sadnjom planine. Godine 2011. planina je proglašena prirodnim rezervatom zbog svoje jedinstvene biološke raznolikosti. Zelena planina je idealna za uzgoj mirisnih ruža.

Na terasama Jabal Akhdara uzgajaju se ruže u izobilju. U proljeće su na ovoj nadmorskoj visini uvjeti idealni. Tih dana završava se berba ruža koje su rasprostranjene na čak 90 farmi. Osim neodoljivog mirisa koji se širi Zelenom planinom, Oman je poznat po proizvodnji ružine vodice.

Ružina vodica koja se ovdje proizvodi, ima važnu ulogu u kulturi Omana. Koristi se za dobrodošlicu gostiju, u vjerskim obredima, u pripremi hrane i pića, kao lijek za glavobolju i srce, kao miris za odjeću, a ružino ulje za proizvodnju parfema.

Posebno je naručuju proizvođači halve, za kvalitetnu halvu obavezna je, a i omanska kahva je bez nje nezamisliva.