”LIKUM ‘76”: Poziv na otvorenje izložbe ”Nostalgija” Džemaila Silajdžića

UGLU „Likum ‘76“ poziva na otvaranje samostalne izložbe slika Džemaila Silajdžića, pod nazivom „Nostalgija“, koja će se održati u četvrtak, 21. februara, sa početkom u 19:00 sati, u Galeriji „Likum ‘76“ u Visokom.

Na najnovijoj izložbi Džemaila Silajdžića biti će predstavljeno dvadeset i pet slika nastalih u periodu od proteklih sedam godina. Djela objedinjena pod naslovom ”Nostalgija” obilježena su plodonosnim eksperimentom, igrom, istraživanjem i ekspresivnim izražavanjem emocija, što su sve važne odrednice Silajdžićeve umjetničke ličnosti.

Radovi su kreativno potaknuti slikama sjećanja arhiviranih duboko u autorovoj svijesti, slikama sreće i radosti, slikama zavičaja, spoznaja i iskustava, literarnih i filmskih motiva, kao i drugih događaja na koje umjetnikova emocija ekspresivno reaguje.

O inspiracijskim polazištima sam autor istiće: Sigurno je da su pojedine slike na ovoj izložbi inspirisane metafizičkim temama iznimne ljepote i čudesne poetike iz filmova Andreja Tarkovskog (,,Nostalgija”). Također, moju autorsku pozornost izazvali su filmovi Ingmara Bergmana koji govore o egzistencijalnim pitanjima smrtnosti, straha i tjeskobe, ali i usamljenosti (,,Persona,,). Reakcija, gotovo nesvjesna, na magični svijet književnosti Kastanede i Markesa (,,Učenje don Huana” i ,,Sto godina samoće”) vidljiva je u nizu slika  na kojima se očituje cjelovit koncept ove izložbe. Negdje je to čista fikcija, a negdje proživljena stanja. Ova izvanredna književna djela opisuju praksu koja podižu svijest o energiji, postojanju i svjetovima koji postoje van opažajnog polja većine ljudi. Negdje su to nevjerovatni događaji prikazani kao nešto prirodno, dok se običnim pojavama daje nadnaravna atmosfera. Vjerovatno je i moja reakcija na sve gore pomenute teme protkana snažnom ekspresijom.

UGLU ”Likum ‘76” Visoko