Lijepo vrijeme protekle subote izmamilo brojne goste u Kompleks Ravne

Nakon perioda lošeg vremena koji je uticao i na posjete gostiju arheološkim i turističkim lokacijama u Bosanskoj dolini piramida, ljepše vrijeme je izmamilo i veći broj gostiju u Kompleks Ravne. Arheološki kompleks na Ravnama bio je prepun gostiju, a ponovo su najbrojniji bili gosti iz Slovenije koji su organizirano posjetili Prahistorijski labirint tunela Ravne.

Pored Slovenaca, kao i velikog broja domaćih gostiju, tu su bili i goste iz Češke, Španije, kao i drugih dijelova Evrope, a nisu izostale ni posjete sa drugih kontinenata, pa smo tako na Ravnama sreli i posjetioce iz SAD-a.

– Planinarski sam vodič i dolazim i Zenice, a ovdje sam sa grupom posjetilaca koji su stigli iz Slovenije. Uglavnom su u pitanju starije osobe, a u Visoko ih je stiglo ukupno 50. Bitno je spomenuti da se radi o grupi turista koji su u obilasku znamenitosti Srednje Bosne, a naravno taj obilazak je nemoguće napraviti bez dolaska u Visoko i bez posjete Bosanskoj dolini piramida. Gosti su obišli Prahistorijski labirint tunela Ravne, a nakon obilaska su bili prepuni pozitivnih utisaka, pola njih je već i ranije dolazilo ovamo, tako da su upoznati sa projektom, dok je ostatak, kojima je ovo bio prvi dolazak, bio oduševljen, te su najavili i ponovne posjete. – kazao nam je vodič iz Zenice, Afan Abazović, koji je bio domaćin gostima iz Slovenije.

Lijepo vrijeme nas očekuje i tokom vikenda, a subota, 18. maj je bila rezervisana za malu Lejnu Smajić, djevojčicu koja ima 20 mjeseci i boluje od leukemije. Iz tog razloga Fondacija je organizovala „Lejnin dan“ u cilju prikupljanja sredstava za liječenje, a sav prihod od posjete lokacijama Fondacije bit će proslijeđen Lejninim roditeljima.

Pored toga u Multimedijalnoj sali u parku „Ravne 2“, također u subotu, upriličeno je i predavanje na temu: “Moć cjelovite biljne ishrane”, a predavači su bili Jovana Mašić i Matija Bilješković.