Lijek protiv koronavirusa Favipiravir stigao u BiH – CIJENA SKORO 300 MARAKA

U glavni bh. grad stigao je turski lijek Favira, koji se pokazao učinkovitim u borbi protiv infekcije koronavirusom.

Ovo je potvrdila Dijana Rokvić, rukovodilac Službe za nabavku u Javnoj ustanovi “Apoteke Sarajevo”, koja je nabavila lijek.

Kako je pojasnila, tablete Favira koriste se u slučajevima virusnih infekcija, a kako su pokazale nove studije, a potvrdili su i ljekari, kod trenutno aktuelne COVID infekcije daje pozitivne efekte, olakšava simptome i sprečava razvoj bolest kao i njenu dužinu trajanja.

Ona je dodala da se radi o lijeku od 200 mg turskog proizvođača “Abdi Ibrahima” te istakla da su u saradnji s infektolozima i potrebama i zahtjevima trenutne epidemiološke situacije, putem interventnog uvoza osigurane određene količine.

  • Lijek je već u apotekama i na raspolaganju je našim sugrađanima, pacijentima. Izdaje se na osnovu recepta i nije u slobodnoj prodaji. Znači, svaki pacijent kojem bude potreban morat će imati preporuku ljekara. Cijena je 298 KM i u pitanju je pakovanje od 40 tableta koje je dovoljno za pet dana, koliko i predviđa terapija koja se uključi na vrijeme – pojasnila je Rokvić za “Avaz”.

Kako lijek, dodaje ona, nije registriran, obratili su se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kako bi im odobrili interventni uvoz.

  • Nakon što smo dobili njihovu saglasnost dobavljači, koji inače rade interventni uvoz, dostavili su jedan dio lijeka Favira i “Apotekama Sarajevo” – rekla je Rokvić.

Također nam je potvrdio da Favipiravir prodaju i pojedine privatne apoteke. Lijek kaže Rokvić, se u zemljama u regionu već uključuje u protokole liječenja koronavirusa. Kod nas sada slijedi novi protokol liječenja gdje će vjerovatno biti uključen.

Hayat.ba