Lejletu-l-kadr: Ko provede ovu noć u ibadetu, nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi

Mubarek noć Lejletu-l-kadr nastupa u akšam u subotu, 8. maja 2021. godine.

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr – A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El-Kadr, 1-5; prijevod B. Korkut)

Kako navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, ispunjeni nadom, postizanjem stepena takvaluka, milosti, opraštanja grijeha i zaštite od džehennemskog azaba, kroz dovu, kao vid vertikalnog i postom kao potvrdom horizontalne komunikacije, dvadeset sedmu noć ramazana dočekujemo kao krunski dragulj za vjernike.

To je noć Božije milosti, a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja.

Noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na Pravom putu. Objava najveličanstvenije Knjige, koja je vodilja svim muslimanima do dana Sudnjega. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima.

U trenucima ove noći jačamo svoju duhovnu moć i zahvaljujemo Allahu, dž. š., što nas učini pripadnicima ummeta časnog, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Poslanik, a. s., kaže: “Onome ko provede noć Kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe”.

Iz Uprave ističu da je ova noć prilika kakva se samo jednom u toku cijele godine pojavljuje.

– Stoga je ona, zaista, za iskrene muslimane, velika hedija! Pa ćemo se mi, muslimani, i ove godine potruditi da se okoristimo njenim blagodatima i da uberemo njene plodove koje ćemo kušati i na onom svijetu – navode.

Iz činjenica i uputa našeg Poslanika, a. s., saznajemo da nije određeno kad tačno pada ova sudbonosna noć, jer je mudrost Uzvišenog Allaha tako htjela, a znamo da do mudrosti Njegovih djela ljudski um ne dopire.

Međutim, do insana je da tokom cijelog mjeseca ramazana, a naročito u njegovoj posljednjoj trećini, čini ibadet, moli Allaha, dž. š., za oprost riječima koje je Miljenik ljudskog roda, salavat i selam na njega, izgovarao: “Allahumme inneke ‘afuvvun, tuhibbul-‘afve, fa'fu anni!” – “Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta i voliš da praštaš, pa oprosti meni!”.

Mladi iz ove mubarek noći treba da ponesu saznanje da se prvih pet ajeta Kur'ana koji su objavljeni Muhammedu, a. s., dok je boravio u pećini Hira, odnose na jednu temu, a to je nauka i u njima se naglasak stavlja na jedno sredstvo i način stjecanja znanja, a to je čitanje. Tako je čitanje postalo početak i osnov ovog veličanstvenog Božanskog programa i upute.

Također, Kur'an sadrži hiljade imperativa, ali je između svih tih imperativa i naredbi, naredba “Uči!”, bila prva naredba Objave.

Na globalnom planu, ova noć je bolja od hiljadu mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed, ili još samo jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas!

U povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organiziraju centralnu svečanost 27. noći mjeseca ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program će početi u 21 sat, a tom prilikom vaz će kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kur'ana i ilahija.