Kupujmo domaće | PRILIKA ZA RAZVOJ DOMAĆIH PREDUZEĆA U PROIZVODNJI HRANE

Iako se posljedice pandemije osjećaju u svim segmentima života, u preduzećima koja se bave proizvodnjom hrane proizvodni procesi kontinuirano se odvijaju.

Trenutna situacija najbolje pokazuje koliki je značaj razvoja i očuvanja domaće proizvodnje. U ovakvim okolnostima je sreća da postoje domaća preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane. Ta djelatnost u kriznim situacijama mora biti aktivna i ona je sada važnija više nego u normalnim okolnostima života.

Jasno je da građani imaju određeni osjećaj sigurnosti kada znaju da imaju osigurano snabdijevanje prehrambenim namirnicama i sredstvima za higijenu.

Međutim, kod nas je odnos prema domaćim proizvođačima često maćehinski, prilično distanciran u odnosu na regionalne i globalne brendove. Kao primjer dovoljno je podsjetiti na činjenicu da se u BiH svake godine, pored ostalog, uvezu ogromne količine flaširane vode plaćene višemilionskim iznosima. To je apsurd nad apsurdima jer Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata tim prirodnim resursom iste, pa čak i bolje kvalitete.

Na takav način domaća proizvodnja teško može opstati. Zato je potrebno da se građani konačno počnu ponašati odgovornije i slogan “Kupujmo domaće” doživljavati doslovno kao investiciju u vlastitu budućnost.