Krizni štab ZDK: Povoljna epidemiološka situacija

Članovi Kriznog štaba Zeničko dobojskog kantona izrazili su na današnjoj pres konferenciji zadovoljstvo urađenim u dosadašnjoj borbi protiv pandemije korona virusa, ukazavši da do sada, u ovom kantonu, nije bilo smrtnih slučajeva zbog koronavirusa.

„U ZDK imamo 236 oboljelih, od čega je 140 na području općine Maglaj, a za to se vezuje još oko 20 ljudi iz općina Zavidovići i Žepče koji su radili u Maglaju. Situacija u kantonu je stabilna“, izjavio je ministar zdravstva, Adnan Jupić.

Ostaje naš stav da svi pozitivni pacijenti trebaju biti liječeni u bolnicama, rekao je Jupić i dodao kako će popuštanje mjera ići u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj odopćina.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Rasim Skomorac ukazao je, da će prošle sedmice nabavljeni CT aparat, biti korišten za Covid pacijente. Trebao bi biti u funkciji za 15 do 20 dana, nakon što se okončaju građevinski radovi i priprema prostora.

Dr. Skomorac je naveo, da je u u bolnici trenutno smješteno 19 pacijenata, a u stacionaru 89, te da nema pacijenata na respiratoru.

Načelnik Službe za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, dr. Ednan Drljević izrazio je zadovoljstvo provedenim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa, kao i svima koji su dali doprinos u borbi protiv pandemije, uključujući i novinare.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Senad Huseinagić kazao je da se svi moraju pridržavati mjera, što se posebno odnosi na poslodavce u skladu sa najavljenim popuštanjem određenih mjera.

“Vrlo je važno da svi budemo svjesni, imamo pravo da se ne plašimo, ali ne smijemo druge da ugrožavamo. Svako od nas može biti pozitivan i zato moramo poštovati mjere. Ne znamo da li će biti druga faza epidemije ali moramo biti spremni“, rekao je Huseinagić.

zenicainfo.ba (Š.B.)