Krizni štab planira uvođenje novih mjera, zatvaraju se skijališta?

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, u svom novom sazivu članstva, održao je jučer konstituirajuću sjednicu.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić, zbog poštivanja epidemioloških mjera, a osnovom pozitivnih rezultata testa na koronavirus, danas nije predsjedavao sjednicom Kriznog štaba.

Po prijenosu ovlasti sjednicom je predsjedavao član Kriznog štaba dr. Ednan Drljević, specijalista infektolog, koji je na današnjoj sjednici sa članovima Kriznog štaba razgovarao o jasnoj misiji i viziji ovog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kao stručnog savjetodavnog tijela Ministarstva zdravstva.

Na sjednici je zaključeno da će Krizni štab nastaviti svoje aktivnosti u cilju unapređenja zdravlja stanovništva i rada zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Članovi Kriznog štaba će iz svojih specijalističkih oblasti predlagati provodive pristupe aktuelnim problemima i situacijama izazvanih koronavirusom, kao osnovama donošenja odluka ministra i Vlade Kantona Sarajevo.

Imunizacija stanovništva Kantona Sarajevo je prioritet i vakcinacija, prema mišljenju struke ovog tijela, nema alternativu.

Stanje na skijalištima i postupanje prema pravilnicima organizatora o postupanja u Covidu-19 kao obaveza i odgovornost organizatora skijališta je razmatrano u smjeru pooštravanja poštivanja epidemioloških mjera sa mogućnosti i zatvaranja skijališta po ugledu na zemlje u okruženju, unapređenje testiranja uvođenjem novih metoda i protokola za liječenje, bile su osnovne teme današnje sjednice Kriznog štaba, saopćio je Press KS.