‘Krimolovci’ u septembru primili 350 prijava

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru su registrirali 255 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih su tri bila sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela SIPA je primila 95 prijava, od kojih je 12 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopćeno je iz SIPA-e.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenih ovlaštenja te krijumčarenjem ljudi i roba. Od ukupnog broja primljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 13 je proslijeđeno na postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po dvije je postupala i SIPA.

U septembru je primljeno 14 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 63 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505.