„Krimolovci“ u maju: Zaprimljeno ukupno 280 prijava od kojih su 22 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u maju 2020. godine registrirali su ukupno 197 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je šest bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su ukupno 83 prijave, od kojih je 16 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, ratnim zločinima i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U maju je primljeno 14 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 41 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.