‘Krimolovci’: U decembru zaprimljene 334 prijave

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2020. godine registrirali su 256 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je devet bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima te je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 78 prijava, od kojih je 18 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, saopćeno je iz SIPA-e.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa privrednim kriminalom, opojnim drogama, zloupotrebom službenih ovlaštenja, krijumčarenjem oružja, ljudi i roba te ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, deset je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 17 je postupala i SIPA.

U decembru je primljeno 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Policijski službenici SIPA-e dali su i 69 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505, navodi se u saopćenju.