KORONA NIJE POTRESLA NEUM

Nezvanično, kovid pozitivna je jedna gospođa srednjih godina, koja nije iz Neuma, nego iz jednog malog mjesta u zaleđu, na putu prema Hutovu, koje pripada neumskoj opštini.

I dok se među onima, koji pakuju kofere s namjerom da otputuju u Neum na ljetovanje, sumnje i strahovi šire brzinom munje, vijest o prvom slučaju korone nije previše potresla one koji već borave u ovom ljetovalištu.

Apartmani, hoteli i restorani su puni, konobri i dalje služe goste bez maski na licu, a turisti uživaju na plažama, terasama i šetalištima i većina njih nije ni čula posljednji epdemiološki izvještaj.

– Na odmoru sam, ne slušam vijesti. Kažete pojavio se jedan slučaj korone. Pa šta je to na ovoliki svijet – kaže simpatična Sarajka, koju smo zatekli na glavnoj neumskoj plaži.

Vijesti nije slušao ni Vinko Kuzman, koji svojom brodicom vozi turiste na panoramsku plovidbu Neumskim kanalom.

– Nisam čuo za to, cijeli dan sam na brodu. Evo vozim posljednju turu za danas, brodić je pun turista. Svi su veseli i odlično raspoloženi – kaže barba Vinko.

Gradonačelnik Neuma Živko Matuško je, očigledno, čuo neprijatnu vijest, ali je nije komentarisao. Iako je inače vrlo raspoložen za razgovore sa novinarima, u posljednjih nekoliko sati se ne javlja na telefon i ne odgovara na poruke. Nije se oglasio ni opštinski Krizni štab.

Jutros je Matuško, u razgovoru sa Srpskainfo, pozvao turiste iz Banjaluke i Republike Srpske da dođu u Neum, jer, kako je rekao, “nemaju čega da se boje”.

– Banjalučani su uvijek rado viđeni gosti u Neumu, kao i turisti iz ostalih krajeva Republike Srpske i iz Srbije. Draži su nam ovi, naši gosti, nego turisti iz Kine i Koreje, koji samo prespavaju, pa jure dalje – poručio je ranije Matuško.
Davor Krešić, predsjednik Turističke zajednice Neuma, rekao je za Srpskainfo da ne može davati izjave, jer još nema dovoljno relevantnih i službeno potvrđenih podataka, te da će se oglasiti kasnije.

– U svakom slučaju, nema mjesta panici. Ipak je u pitanju samo jedan slučaj, koji treba izolovati, pa će, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera sve biti u redu – rekao je kratko Krešić.

I dok zvaničnici ćute ili taktiziraju, među mještanima, tokom popodnevnih kafa u neumskim kafićima, prvi slučaj korone je glavna tema razgovora.

– I ja sam to čuo, dok sam bio na kafi. Bože moj, desilo se, pa nije kraj svijeta. Jedan slučaj je ipak samo jedan slučaj, a korona nije skakavac da tek tako preskače i širi se. Eto, i kod vas u Banjaluci ima toliko slučajeva, pa grad ipak živi normalno – kaže mještain Ivo Butigan, domaćin koji godinama izdaje apartmane u svojoj porodičnoj vili u centru Neuma.