Konjički klub „SPIRIT“ iz Visokog domaćin i organizator 1. kola KUP utrke u daljinskom jahanju

Konjički klub „SPIRIT“ iz Visokog je domaćin i organizator 1. kola KUP utrke u endurance/daljinskom jahanju na 20, 40 i 60 km. Utrka će se održati danas u visočkom naselju Lužnica.

Daljinsko jahanje (endurance ride) je konjički sport priznat od strane FEI (Federation Equestrian Internationale) i naziva se još i ultramaraton sa konjima, a sa etapama od 20-160 km u jednom danu, gdje se jahač i konj dovodi do krajnjih limita te je stoga veoma zanimljiva vrsta takmičenja za gledaoce.

Propozicije i organizacija se odvija u sklopu saveza konjičkih organizacija u FBiH, te ministarstvu civilnih poslova BiH i federalnom ministarstvu za sport i kulturu FBiH. U takmičenju učestvuje više od 10 klubova i individualnih uzgajivača gdje se očekuje 20 do 30 prvoklasnih grla.

Kompletna utrka se odvija na području općine Visoko mjesto Lužnica gdje je i sjedište kluba “SPIRIT” i gdje je zahvaljujući članovima kluba postavljena zahtjevna staza kroz šumski ambijent sa raznim promjenama tempa za jahače a sve zbog same zanimljivosti utrke.

Prvo takmičenje ove sezone bit će održano u organizaciji konjičkog kluba “Spirit” iz Visokog. Dužina staze je 60km (krug – 20km). Kvalifikacije – 20km i 40km. Predviđena brzina kretanja 12-15 km/h. Staza je: makadamski i šumski put, livada i asfalt. Optimalno vrijeme 6h, a maksimalno dozvoljeno vrijeme je 7 sati. Dozvoljeni maksimalni puls je 64 otkucaja u minuti. Takmičenje je otvorenog karaktera.

Konjički klub „Spirit“ osnovan je 2016. godine. Nalazi se u mjestu Lužnica, općina Visoko, na obodu prelijepe šume. Zahvaljujući tome, polaznici škole jahanja, rekreativni jahači i turisti mogu da uživaju u jahanju i druženju sa konjima u prirodi, daleko od gradske vreve, a na svega nekoliko kilometara od urbane sredine.