Koliko vaše tijelo može izdržati bez sna? OVO JE SVJETSKI REKORD

Mislite da premalo spavate?

Teoretski, tijelo može određeni period izdržati bez spavanja. Svjetski rekord je 11 dana i 25 minuta. Ali to ne znači da je to korisno. Šta više, nedostatak sna je ozbiljan problem. Čak i ako neko uspije ostati budan danima, to nije sjajno za njegovo mentalno, ali ni fizičko zdravlje.

Naprimjer, 1959. godine radijski voditelj Peter Tripp odlučio je da emituje svoju emisiju 201 sat kako bi prikupio novac za jednu dobrotvornu svrhu. Do trećeg dana počeo je da psuje ljude oko sebe i da halucinira. Iako se oporavio po završetku eksperimenta, članovi njegove porodice rekli su da više nikad nije bio isti.

Internetom kruže razne priče o ljudima koji tvrde da uopšte ne spavaju ili spavaju samo sat do dva tokom noći. Savjetnik za spavanje dr. W. Christopher Winter kaže da to nije istina.

  • Mnogi misle da ne spavaju, ali istina je da spavaju ne znajući da to čine – izjavio je za Men’s Health.

Doktor Winter kaže da je fizički nemoguće danima ostati budan jer će vas vaš mozak prisiliti da zaspite.

  • Moj rekord je bio 48 sati i definitivno nije zabavno – kaže on.

Koliko je moguće izdržati bez sna, zapravo je vrlo teško reći. I Ginisova knjiga rekorda prestala je da dokumentuje takve pokušaje nastojeći da spriječi ljude da naštete svom zdravlju, piše CDM.

Ono što je sigurno tačno je da odrasloj osobi tokom noći treba sedam do devet sati sna, a ako imate problema s nesanicom, iskoristite neke metode i tehnike koje bi vam mogle pomoći da lakše utonete u san.