Ko u FBiH krši naredbe o izolaciji teretit će se za krivično djelo uz javnu objavu ličnih podataka

Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević kazala je danas da će uputiti preporuke u vezi s izmjenama sankcija za one koji krše mjere samoizolacije.

Ona je kazala da je Štab preporučio kantonalnim inspekcijama i MUP-ovima da u okviru provjera kršenja mjera izolacije pored prekršajnih naloga počnu primjenjivati stavke krivičnog djela protiv zdravlja i širenja zaraze i sprečavanje službene osobe u vršenju dužnosti.

“Sve ovo je već ranije definisano zakonom. Oni koji krše mjere izolacije dovode u pitanje i svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih“, rekla je Milićević.

Ona je kazala da je potrebno javno objaviti ime, prezime i mjesto prebivališta onih osoba koje ne postupaju u skladu s propisanim mjerama.

Federalni štab civilne zaštite uputio je preporuku kantonalnim, gradskim i općinskim štabovima za iznalaženje adekvatnog prostora za smještaj, odnosno izolaciju osoba koje krše mjere izolacije.

Na pitanje kako da stariji od 65 godina, kojima je zabranjeno kretanje, odu po penzije, do prodavnice ili apoteke, Milićević je kazala da Crveni križ ima razrađenu mjeru i aktrivirao je mrežu pomoći osobama koje su rizična skupina za prijenos epidemije.

“Mnoga mjesta su pokrenula logističke kanale i mrežu volontera. Crveni križ će dati detaljnije informacije za javnost”, kazala je Milićević.