KO SE BOGATI NA RAČUN VISOČANA | Da li je na pomolu još jedna velika afera u Visokom?

Firma Del Co d.o.o. iz Visokog, inače pretplaćena na unosne poslove sa javnim preduzećima, budžetskim korisnicima i Gradom Visoko, samo u nepunih 12 mjeseci 2017/2018. godine, dobila je poslove u iznosu od 259.000 KM bez PDV-a.

Cijeli posao, slično nabavci usisivača od 52.533 KM od firme Total Concept d.o.o. registrovane u Sarajevu, na čijoj internet-prezentaciji kao kontakt telefon stoji mobilni broj direktora JKP Visoko Hasana Prelića, proći će bez znanja javnosti, “ispod radara”.

Aktuelna direktorica firme Del Co d.o.o. je Aida Prelić, supruga Hasana Prelića direktora JKP Visoko, koji je i sam prije dolaska na mjesto Javnog komunalnog preduzeća bio direktor ove firme.

Podsjećamo, firma Total Concept, koja je u vlasništvu Hasanovog rođaka, je isporučila JKP Visoko i vodomjere u vrijednosti 97.755 KM. U firmi Total Concept d.o.o. odgovorno lice Mirza Hasanbegović je rođaka Hasana Prelića, a prethodno odgovorno lice je bio Žolja Mustafa – suprug sestre Hasana Prelića.

Tako je porodica Prelić, što uža – što šira, i što direktno – što indirektno preko drugih institucija i preduzeća, ali isključivo preko javnog proračuna, prihodovala ukupno najmanje 410.188 KM u posljednjih godinu – dvije dana. Pola miliona haman!

Općina Visoko je 27. decembra 2017. godine za potrebe Civilne zaštite zaključila ugovor sa firmom Del Co d.o.o. u svrhu nabavke opreme, tačnije vatrogasnog vozila u vrijednosti 139.900 KM bez PDV-a. Također, istu vrstu ugovora JKP Gradska groblja d.o.o. Visoko zaključili su sa firmom Del Co d.o.o. 30. novembra 2018. godine u svrhu nabavke specijalne kombinovane mašine za održavanje grobalja u vrijednosti 120.000 KM bez PDV-a.

Zajedničko firmama Del Co i Total Concept je to što imaju unosne ugovore sa Gradom Visoko i njegovim javnim preduzećima, ali i što imaju bračni par Prelić na čelnim pozicijama s obje strane, ili im se telefoni pojavljuju na zvaničnim prezentacijama firmi koje daju i koje primaju novac za nabavke.

Zajedničko im je, isto tako, da i muž i supruga neometano sarađuju sa institucijama i preduzećima koje su na budžetu Grada Visoko. Zajedničko im je da novac iz budžeta koji isplaćuju i primaju, pune građani Visokog, koji su tu samo da daju porodici Prelić. I na kraju, zajedničko im je da su dio nepotističke hobotnice gradonačelnice, sestrića, tetića i dajdžića koji se već osmu godinu, vjerujemo i posljednju, bogate na račun građana i vladaju ovim gradom.

Kažu da fotografija govori više od hiljadu riječi. Prilažemo print screen fotografije sa proslave firme Del Co d.o.o., inače omiljenog dobavljača Grada Visoko i njegovih javnih preduzeća, objavljenu 27. septembra prošle godine u okviru sponzoriranog članka na jednom portalu. Mnogi će se prepoznati.

Press SDA Visoko