Ko čisti pješačku stazu ‘Piramida’?

U martu 2020. Visoko je postalo bogatije za prvu uređenu pješačku stazu u središnjoj BiH. Početak i završetak staze su u parku ‘Ravne 2’, a ona vodi kroz četinarsku šumu u dužini od 5,5 km. Korištenje je besplatno i svako je dobrodošao.

Beneficije su brojne: od jačanja imuniteta do uživanja u prirodi.

Prvi prezadovoljni korisnici daju sjajne komentare uposlenicima Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’, a neki ostavljaju utiske, fotografije i videa na Facebook stranici: https://www.facebook.com/groups/BosnianPyramidTrail/?ref=share

Osnovni podaci su i u svjetskoj bazi podataka za pješačke staze Wikiloc: https://www.wikiloc.com/walking-trails/the-bosnian-pyramid-trail-ravne2-park-visoko-48140890

U korištenju staze idealno bi bilo da se različiti otpaci ne bacaju, a priroda ne zagađuje.  Na stazi nema kanti za smeće. Otpaci se mogu ostaviti u kantama u parku ‘Ravne 2’.

Nažalost, stvarnost ne odgovara idealnom svijetu. Što više korisnika staze, to se i više smeća može naći usput. U videu ispod, među onima koji su čistili stazu bili su i Semir i Sabina uz Sunnyjevo nadziranje.

U četvrtak, 23. aprila 2020. u 10:00 sati u parku ‘Ravne 2’ sastaju se zainteresovani da krenu u čišćenje čitave staze, te da uklone dvije divlje deponije.