KIVI – Supernamirnica za zimske dane

Kivi – aktinidija voće je egzotičnog okusa. U novije vrijeme ta voćka osvaja svijet.

Kivi se posebno preporučuje u dijetnoj prehrani. Neki nutricionisti smatraju kivi “supervoćem”. Zašto je to tako?

Kivi posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam. Egzotični izgled i okus kriju malu riznicu raznolikih vitamina, minerala i fitonutrijenata koji udruženim djelovanjem mogu zaštiti naš organizam od mnogih bolesti savremenog svijeta, a što potvrđuju i brojne studije

Kivi je pokazao sposobnost zaštite DNK od štetnog djelovanja kisika. Ovo se djelovanje ne pripisuje isključivo poznatim antioksidantima vitaminu C ili beta-karotenu, već i raznolikim flavonoidima i karotenoidima u kiviju. Konzumiranjem kivija organizam se opskrbljuje velikim količinama vitamina C.  Tome u prilog ide i povoljan omjer natrija i kalija. Stručnjaci za vaskularni sistem ističu da je odgovarajući omjer natrij-kalij vrlo važan za zdravlje srca.  Konzumacijom kivija smanjuje se i količina triglicerida u krvi za 15 procenata. Osim toga zahvaljujući vitaminu C kivi može pripomoći i zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, apsorpciji željeza i zdravlju zubi i desni.

Kivi je takođe dobar izvor dijetalnih vlakana. Redovitom i uravnoteženom prehranom koja osigurava optimalnu količinu dijetalnih vlakana reducira se povišena količina holesterola. Vlakna također uklanjaju toksine iz debelog crijeva. Dijetalna vlakna pripomažu i u održavanju nivoa šećera u krvi. Kivi pozitivno djeluje na zdravlje probavnog sistema, jer pomaže u postizanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u probavi, štiti od štetnog djelovanja enzima u donjem probavnom kanalu.

Kivi doprinosi zdravlju očiju svojim ljekovitim fitonutrijentima – ksantofilima, među njima se posebno ističe lutein koji se nalazi u retini oka.

Ljekoviti sastojci kivija čine ga odličnim zaštitnikom u borbi protiv simptoma respiratornih oboljenja kao što je astma. Studija u Italiji koja je obuhvatila preko 18 000 djece od 6 i 7 godina pokazala je da djeca koja sedmično pojedu 5 do 7 obroka citrusa i kivija imaju za 25 do 44 procenta manje pojavu simptoma respiratornih bolesti nego djeca koja ovo voće jedu manje od jednom sedmično, a najveće poboljšanje primjećeno je kod djece s astmom.

Kivi može pomoći kod smirenja od stresa jer sadrži relativno visoke količine serotonina. Međutim, za kraj ipak treba naglasiti da kivi ima i svoju lošu stranu, prevelika konzumacija kivija može uzrokovati alergiju.

SAVJET: Prilikom kupovine, stavite plod kivija između prsta i kažiprsta pa ga lagano pritisnite. Ukoliko je kivi blago mekan, znači da je zreo i sladak. Svakako izbjegavajte kupnju plodova koji su jako mekani, a kora im je naborana, oštećena ili sadrži tamne mrlje.