KENAN EF. BAJRIĆ: Onaj ko ne poštuje svoje roditelje neće poštovati ni svoju državu

U našoj zemlji, postoje mahale, čaršije ali svakako i avlije koje stoljećima čuvaju svoje običaje.

Bilo da su vezani za porodična okupljanja, obaveze ili neku drugu radnju, svakako da su imali i imaju veliki utjecaj na našu kulturu ponašanja. Ponosni smo na naše običaje i volimo ih, pogotovo one ramazanske.

Naš gost u emisiji „Ramazanska sehara“ bio je Kenan ef. Bajrić.

Govorili smo o važnosti očuvanja naših običaja koji nam često ukazuju na dobrotu i na ispravan odnos prema onima u našoj blizini. Koliko su se nekada poštovali običaji te koliko smo ih uspjeli sačuvati?

Živio je i radio u Turskoj. Fasciniran je time koliko su ljudi iz bošnjačkih porodica koji su više od stotinu godina ostali fascinirani BiH, zadržali bh. kulture i tradicije.

  • Mnogi od njih nisu imali priliku da posjete BiH, mnoge sam sreo koji čeznu za BiH. Sreo sam mnoge Bošnjake koji kažu da im je samo dočekati da dođu i posjete nekadašnja ognjišta. Generalno turski narod gaji lijepe osjećaje prema našoj zemlji. Nema ni jednog stanovnika Turske koji ne zna za rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, Baljića i Bolića. Bošnjaci imaju u turskom društvu preko 18 udruženja, sastaju se, druže se, razmjenjuju iskustva… – priča nam efendija Bajrić.
  • Onaj ko ne poštuje svoje roditelje kod kuće, neće poštovati ni svoju državu, svoj pasoš…   – zaključuje efendija.

Hayat.ba

Cijeli razgovor pogledajte u videu: